Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundra barn i utsatta områden ska stöttas till att få vara som de är

”Alla barn ska få vara som de är” säger Cathylyn Ramos. Hon är förskolepedagogen som med normbrytande barnböcker och genom teater, dans, sång och målning ska nå 100 barn i Helsingborg.

Cathylyn RamosBild: Britt-Mari Olsson
Varför ska Kalle inte få ha rosa kjol och Lisa älska fotboll utan kommentarer från omgivningen? Vikten av att barn får vara som de är oberoende av traditionella könsroller och förutfattade meningar, har Cathylyn Ramos tänkt på många gånger i sitt jobb som förskolepedagog.
När hon kom på ett lekfullt sätt att uppmärksamma frågan, sökte hon pengar ur Helsingborgs stads visionsfond. Det lyckades och projektet Gränslös läsning blev ett av de fem sista av totalt 17 som under 2018 beviljades bidrag.
– Syftet är att alla barn ska få vara som de är. De ska inte begränsas av vuxnas åsikter eller fördomar. Barn är fria individer och jag vill nå barnen och deras föräldrar på ett roligt sätt, säger Cathylyn Ramos.
Sedan starten för fyra år sedan har Visionsfonden delat ut pengar till 86 projekt som bygger på idéer och engagemang från invånare och ideella krafter. Med bidragen blir det möjligt att testa idéerna på riktigt.
Cathylyn Ramos har fått 100 000 kronor för sitt projekt som ska nå 100 barn i utsatta områden. Pengarna går dels till att köpa in barnböcker som handlar om att alla ska få vara som de vill, dels till att iscensätta böckernas berättelser i teater, dans, sång och målning. Böckerna ska barnen sedan få behålla.
Cathylyn RamosBild: Britt-Mari Olsson
Under fyra lördagar i sommar är tanken att grupper med förskolebarn tillsammans med sina föräldrar ska delta i projektet. För att nå ut till familjer i målgruppen samarbetar Cathylyn Ramos med Stadsdelsmammorna i områdena Närlunda, Planteringen, Fredriksdal och Drottninghög. Hon har även kontakt med förskolor och fritidshem.
Cathylyn Ramos är själv förstelärare på Jordbodalens förskola.
– Jag har bland annat hyrt in en danspedagog. Barnen ska få dansa tillsammans och skriva en sång om sagan ur boken som de får. Vi kommer också att använda målarböcker, säger hon.
Förhoppningen är att värdegrundsfrågor om mångfald och jämställdhet ska fortsätta vara levande även efter projektets slut. Med hjälp av böckerna kan familjerna fortsätta diskutera frågorna hemma.
Gå till toppen