Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Bindestrecket i mitt namn gör att jag inte får ut min post hos ombudet

Jag har i hela mitt vuxna liv kallat mig Karl G Jönsson. Därför kan jag numera inte få ut försändelser som skickas till mig. Postnord godkänner nämligen inte längre mitt tilltalsnamn som adressat.
Bild: Marcus Ericsson/TT
Ica Malmborgs, som sköter postdisken åt Postnord, följer reglerna slaviskt och skickar hellre mina paket i retur än lämnar ut dem till mig. Trots att de vet vem jag är, och trots att de förstår att det är mina försändelser. Jag är rättslös.
Så här är det:
Postnord ställer numera helt andra krav på oss med bindestreck i namnet än på sina övriga kunder. Det måste stå ”Karl-Gustav Jönsson” på paketet för att jag ska få ut det, för så står det på mitt körkort. Karl G Jönsson är, i Postnords och Ica Malmborgs värld, en helt annan person och jag har ingen rätt att hämta ut hans post.
Min fru är döpt till Eva Marie, men kan självklart hämta ut paket adresserade till Eva Jönsson. Om jag hade varit döpt till Karl Gustav Jönsson, utan bindestreck, så hade jag också fått ut paket ställda till Karl G Jönsson. Logiskt?
Vi med bindestreck har en enda chans att få ut försändelser skickade till våra tilltalsnamn, nämligen om det tydligt framgår av namnteckningen på legitimationen att det är så vi kallar oss.
Min namnteckning må vara svårläst, som de flestas, men man ser tydligt att den består av ett förnamn som börjar på K, en initial som liknar ett G och ett efternamn som börjar på J. Där står Karl G Jönsson, inte Karl-Gustav Jönsson. Men det hjälper inte.
Strax före jul får jag tre kartonger med böcker från tryckeriet. Böcker som jag själv skrivit, och som ska skickas ut till beställare före jul. Två av kartongerna kan jag hämta ut utan problem, de är adresserade enligt Postnords krav. När jag kommer tillbaka till Ica Malmborgs för att hämta den tredje kartongen får jag beskedet att de tyvärr inte kan lämna ut försändelsen eftersom adressaten inte stämmer med min legitimation. Paketet ska till Karl G Jönsson, och jag heter ju Karl-Gustav Jönsson!
Jag påpekar att namnteckningen på min legitimation visar att jag använder tilltalsnamnet Karl G Jönsson, och räcker fram körkortet till expediten. Hon vägrar att ta emot det, vägrar att titta på det och säger ”jag kan inte läsa din namnteckning”.
Då kommer hennes kollega fram till disken. Samma tjej som dagen innan lämnade ut två likadana kartonger till mig. Jag frågar henne om hon minns mig. Javisst, säger hon och vänder sig till ”min” expedit: ”Det är okej!”
Min expedit låtsas inte höra kollegan som står bredvid henne, utan uppmanar mig med stål i rösten att lämna postdisken eftersom det är många kunder som väntar.
Jag skrev till butikens kundkontakt, som svarade ”vi gör bara vårt jobb” och föreslog att jag skulle ändra min namnteckning så att butikens personal kan läsa den!
Jag vädjade igen och fick till slut svaret: ”detta är en tolkningsfråga som tyvärr har gått lite långt. Finns avin kvar kan vi lämna ut paketen i dag”.
Detta var ett erkännande att de hela tiden visste att det var min försändelse. Den skulle bara inte för allt i världen lämnas ut till mig. Regler är till för att följas!
Efter helgerna är vi tillbaka på ruta ett. Jag får en avi i min mobil om att jag har ett paket att hämta.
När jag kommer till Ica Malmborgs får jag svaret att de inte kan lämna ut paketet eftersom adressatens namn inte stämmer med min legitimation. Paketet ska till en Karl G Jönsson på min adress, och jag heter ju Karl-Gustav Jönsson.
Jag säger: ”Men du vet ju vem jag är”.
Hon svarar: ”Nej, jag vet inte vem du är”.
Detta är inte riktigt sant. Jag handlar i butiken sedan snart fyrtio år. Jag har hämtat ut hundratals försändelser, adresserade till ”Karl G Jönsson”.
När jag vädjar till butikens kundkontakt hänvisar de till Postnords kundtjänst. Postnords kundtjänst hänvisar till Ica Malmborgs. Jag är rättslös.
Jag har några frågor:
Vem har gett Postnord mandat att bestämma mitt tilltalsnamn?
Vem har gett dem mandat att vägra lämna ut mina försändelser om jag inte använder namnet de föredrar?
Vem har gett dem mandat att införa helt ojämlika krav, beroende på typ av förnamn?
Till Ica Malmborgs: Om ni tror att jag är en bedragare som gång på gång stjäl Karl G Jönssons avier och försöker lura till mig hans försändelser, så tycker jag att ni ska ringa polisen. Jag lovar att stanna kvar och låta mig gripas.
Karl G Jönsson
Lund
Gå till toppen