Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya beslutet ska ge pengar även till klubbarna

Förbundet går på Engelholms förslag: I framtiden ska svenska klubbar få betalt när deras spelare är proffs.

Engelholm har vunnit en liten seger, även utanför plan. Nu ska klubbar och förbund dela på de licensavgifter utländska klubbar betalar för sina spelare.Bild: MATHILDA AHLBERG
Engelholm har aldrig fått en krona när Isabelle Haak och andra proffs flyttat utomlands. Men nu kan vi avslöja att det blir en förändring. Vid helgens styrelsemöte blev det nämligen klart att EVS, ÖVK och alla andra svenska klubbar ska vara med och dela på de pengar som kommer in när proffsklubbarna löser sina internationella licenser.
– Det här hamnar under de ekonomiska bestämmelserna och det formella beslutet tas inte förrän vid nästa styrelsemöte. Men principen är klar, även klubbarna ska få ta del av de här pengarna, bekräftar Lennart Neovius, ordförande i förbundet.
Under hösten och vintern har svensk volleyboll arbetat med en uppgradering av sina tävlingsbestämmelser och vi skrev om det här i början av december. Då berättade vi bland annat att Engelholm lagt in ett förslag, om en rättvisare fördelning, i sitt remissvar.
– Det är sorgligt att klubbarna, som gjort jobbet, inte får ett dugg, medan förbundet kan casha in rätt hyfsade belopp, sa sportchefen Fredrik Tågsjö då.
Vi nämnde, som ett exempel, att italienska Scandicci ska betala drygt 51 000 kronor per säsong, för Isabelle Haaks licens. De pengarna har förbundet lagt beslag på i alla år, men så blir det inte framöver.
– Det var ett bra förslag och vi går på Engelholms linje. Men förbundet bedriver ju landslagsverksamheten, där spelarna exponeras i stora sammanhang, så det som återstår är att spika en procentsats, säger förbundsbasen.
Däremot är Fredrik Tågsjö – liksom flera andra elitklubbsledare – kritisk till beslutet att flytta nuvarande transferfönster för värvningar av utländska spelare. Trots protester, från bland andra EVS, ska det framöver sättas stopp för internationella värvningar redan den 15 december.
– Det finns argument för och emot och vi är beredda på kritik, men styrelsen tog till slut det här beslutet, säger Lennart Neovius.
Fredrik Tågsjö vänder sig i första hand mot att förändringen går emot gällande lagar:
– I och för sig förstår jag inte vitsen med regeln, men det är en annan sak. Helt klart är i alla fall att det strider mot arbetsrätten. Du kan inte utestänga en utländsk spelare från ett jobb i Sverige, om en svensk samtidigt kan få det.
Förbundsbasen säger att han är medveten om att den här regeln kan prövas mot EU-lagarna och Fredrik Tågsjö tycker att styrelsen agerat klumpigt.
– Den har satt sig i en svår situation och jag är rätt säker på att förbundet måste backa från det här.
Gå till toppen