Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Svårt att avtala fram uppfostran.

Uppfostran eller kunskapsförmedling, vet skolan vilket ben den vill stå på?Bild: Hossein Salmanzadeh / TT
Inte bara elever utan även föräldrar behöver lära sig ordning och uppförande, tycks det.
I Malmö hoppas det ansvariga kommunalrådet Sara Wettergren (L) på att ett kontrakt mellan föräldrar och skola ska hjälpa.
"Skolan har ett stort ansvar, och föräldrar bär också ett stort ansvar. Man kan inte bara lita på att skolan ska uppfostra ens barn", säger Wettergren till tidningen.
Var i all världen kan föräldrar ha fått dylika förflugna idéer ifrån?
Inte för att det är det mest sannolika, men det skulle kunna vara så att de studerat läroplanen.
Denna inleds med en lång utläggning om alla värden elever ska "inhämta och utveckla": respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar, aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö, människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet mellan människor.
Nog låter det som om skolan täckt in det mesta i en god uppfostran. Den som får intrycket att ansvariga politiker och tjänstemän faktiskt betvivlar föräldrars förmåga att uppfostra sina barn må vara ursäktad.
Bara en tanke, men möjligen har de skolansvariga under decennier bundit ris åt egen rygg. Eller snarare åt lärarnas rygg.
Vad det nya kontraktet ska tillföra utöver alla andra överenskommelser elever och föräldrar redan förväntas godkänna under skolåren, är oklart.
Skolans och lärarnas ställning som auktoriteter i förhållande till såväl elever som föräldrar har gradvis eroderats. Det har skett fullt medvetet.
Att relationen hem-skola mer och mer utvecklats till en leverantör-kund-relation har knappast gjort saken bättre.
Det lär nog krävas mer än ännu ett papper att skriva under för att förändra den saken.
Gå till toppen