Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: "Vi kan ta emot en fristadskonstnär utan att vår välfärd ramlar sönder"

KD pressades i kommunfullmäktige i fristadsfrågan. Men varför frågade ingen M, undrar Johan Malmberg.

Kulturnämndsordförande Cecilia Engström, KD, sa på kommunfullmäktige i tisdags att partiet tvingades välja välfärd framför en ny fristadskonstnär 2019.Bild: Sven-Erik Svensson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Helsingborgs framtid som fristad åt förföljda konstnärer har varit en följetong sedan i somras. Det var då Moderaterna plötsligt svängde och inte längre ville se att stadens första fristadskonstnär, den jemenitiske skådespelaren och filmaren Abduljabbar Alsuhili vars två år löpte ut i november, avlöstes av en ny.
På tisdagskvällens kommunfullmäktige tog Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen upp frågan på nytt i en interpellation till kulturnämndens nya ordförande, Cecilia Engström, KD, och undrade om hennes parti vill att Helsingborg "ska erbjuda en fristad till en ny förföljd konstnär 2019"?
Cecilia Engströms svar var att man fortsatt vill att staden ska vara medlem i fristadsorganisationen Icorn, men att man tvingas pausa under detta år för "att värna kärnverksamheten med skola, vård och omsorg".
Det var på goda grunder ett svar som varken Ingrid Mattiasson Saarinen, Miljöpartiets Lars Dalesjö eller Socialdemokraternas Maria Ward var särskilt imponerade av:
"Jag hade hoppats på ett annat svar. Jag trodde inte att KD svek vallöften. Ni säger att ni prioriterar välfärdens kärna men det du säger är faktiskt att ni inte prioriterar detta. I ert program står det att Helsingborg ska vara en av de mest innovativa städerna 2022-23, kultur och yttrandefrihet är en av de bästa garanterna för innovationer. Men om man tystnar ner saker och ting blir vi inte en stad som kan leva upp till det", sa Lars Dalesjö.
"Vi kan ta emot en fristadskonstnär utan att vår välfärd ramlar sönder", sa Maria Ward under kommunfullmäktige i tisdags kväll.Bild: Sven-Erik Svensson
"Jag instämmer med Lars. Vi ska enligt Vision 2035 vara den globala staden, här ska världen alltid vara nära och närvarande. Konstnärer som behöver en fristad, Cecilia, kan inte vänta på framtiden. Vi kan ta emot en fristadskonstnär utan att vår välfärd ramlar sönder", sa Maria Ward.
Det fick Engströms partikamrat Lars Thunberg att replikera att han tyckte att oppositionen knep billiga poänger, då KD inte har egen majoritet och därför inte får igenom allt partiet vill: "Det behöver inte innebära att man ger upp det man går till val på."
Ja, det kan faktiskt vara värt att påminna om. Precis som Ingrid Mattiasson Saarinen skriver i sin interpellation så visade en enkät denna kultursida gjorde i somras att C, L och SD var emot fristadsprojektet medan S, MP, KD och V var och är för. Men Moderaterna då?
När debatten blossade upp i somras satt Kristian Anderson, M, som ordförande i kulturnämnden och han var positiv till en förlängning av fristadsprojektet. Men sedan partiets dåvarande kommunalråd Anna Jähnke kritiserade en medverkan tycks partiet splittrat.
På fullmäktigemötet fokuserades lustigt nog allt intresse på KD. Men även om partiet lierar sig med MP, S och V då Miljöpartiet framöver motionerar i frågan om att aktivera fristadsåret, räcker inte mandaten till.
Det är M som har bollen. Och hittills pratar partiet hellre om den innovativa och globala staden Helsingborg än gör syn för sägen.
Det var pinsamt tyst från partiet även under tisdagens interpellation.
Gå till toppen