Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Venezuela har fått nog.

Juan Guaidó, utropar sig till t f president.Bild: Fernando Llano
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sanningens minut ser ut att närma sig i Venezuela.
Under onsdagen gick hundratusentals venezolaner ut på gatorna i landsomfattande protester mot Nicolás Maduro och hans regim.
Nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó har utropat sig själv till tillförordnad president, lovat en övergångsregering och fria val.
Maduro, som styrt landet sedan 2013, omvaldes förra året på ytterligare sex år i ett val ingen seriös bedömare skulle kalla fritt och rättvist.
Miljoner har flytt landet. Människor svälter, letar mat bland sopor.
Ännu ett socialistiskt experiment – givetvis påhejat av Vänsterpartiet – har slutat som socialistiska experiment brukar sluta: i förtryck, fattigdom och mänsklig förnedring.
Donald Trump gav omedelbart sitt stöd till Guaidó och försäkrade att USA ekonomiskt och diplomatiskt skulle göra allt för att "återupprätta Venezuelas demokrati".
"Kuppförsök", röt Maduro till svar.
Stödet från Trump är kanske en björntjänst. Det ger Maduro argument för att protesterna är styrda från utlandet, av ärkefienden USA.
Men USA är inte ensamt om att stå bakom Guaidó. Även Kanada, Brasilien, Paraguay, Chile och Argentina har meddelat att de erkänner Guaidó som tillförordnad president. EU vill se en politisk process som leder till nyval och att den av oppositionen kontrollerade nationalförsamlingens befogenheter återställs och respekteras.
"Det är rätt att göra uppror", brukar det framhållas från vänsterhåll. I fallet Venezuela, när man ser hur regimen förött landet och demokratin, är det lätt att nicka instämmande.
Dessvärre slutar våldsamma omvälvningar sällan lyckligt, om målet är fred, frihet och folkstyre.
Är Maduro klok tar han ett kliv bakåt, bort från randen av den avgrund dit han fört landet. Men klokskap är inte vad Maduro främst gjort sig känd för. "Galen som en get", löd omdömet från Uruguays expresident, vänsterikonen José Mujica.
Gå till toppen