Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: ”Samhället måste agera med kraft”

Moderaternas kommunalråd Torbjörn Brorsson efterlyser åtgärder efter den senaste tidens sprängningar i Landskrona.

Samhället måste agera med kraft mot den senaste tidens sprängningar i Landskrona. Vi måste göra det samlat och med en tydlighet samtidigt som vi långsiktigt måste bryta roten till den kriminalitet och utanförskapet som skapat detta meningslösa våld.
Kortsiktigt handlar det om att de personer som gjort sig skyldiga till sprängningarna måste gripas och ställas inför rätta. En åtgärd som vi vill prova är visitationszoner. Det innebär att polisen, efter beslut från åklagare, under en mycket begränsad tid har rätt att visitera vem som helst inom denna tillfälliga visitationszon. Vi vill också försöka få till ökad kameraövervakning på otrygga platser och vi ser också behovet av att ha fler poliser placerade i staden. I riksdagen driver även moderaterna frågan om att minska rätten till straffrabatt.
Långsiktigt måste vi dock arbeta med helt andra lösningar. Det gäller att bryta utanförskap och att fler ska känna sig delaktiga i vårt samhälle. Det gör vi bland annat genom att fler kommer i arbete och att behovet av försörjningsstöd minskar. Att skapa en meningsfull vardag är något av de viktigaste vi som individer kan göra.
Vi inom moderaterna i Landskrona har satt upp som ett mål för den kommande mandatperioden att de sociala frågorna måste prioriteras och andelen barn och unga som är i behov av samhällets stöd måste minska. Vi vill arbeta mer förebyggande och arbeta på okonventionella lösningar. Barn och ungdomar som hamnar fel ska tidigt fångas upp. Detta är ju något som våra skolor och socialtjänst redan prioriterar men vi måste kunna diskutera vad vi kan göra som vi tidigare inte gjort.
Tryggheten måste lyftas upp ytterligare på den politiska agendan. Vi ser det som nödvändigt att stadens trygghetsarbete med förslag på förebyggande åtgärder prioriteras med fokus på vad man bör göra nu, och ett annat fokus på det långsiktiga och förebyggande arbetet. Det är viktigt att samhällets olika funktioner både tar nytta av varandras kompetens men också omsätter det i handling.
Torbjörn Brorsson (M)
Gå till toppen