Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oro efter sprängningar i Landskrona

Polisen letar efter skyldiga och markerar ökad närvaro i Landskrona. Samtidigt är drabbade näringsidkare oroliga. ”En del kunder kommer inte längre” säger en av dem.
Polisen har knackat dörr på Regeringsgatan men har i nuläget inget spår efter den eller de personer som orsakade den kraftiga explosionen natten mot onsdag 23 januari.
– Närmast avvaktar vi resultat av den tekniska undersökningen, säger förundersökningsledare Kent Johansson vid Landskronapolisen
– Men mycket tyder på att det handlar om en kraftig banger, tillägger han.
Porten på Regeringsgatan ser rätt oskadad ut, men det är värre innanför. Och hela porten, med karm och allt, flyttade sig en bit vid explosionen.Bild: Mikael Anjou
Det är den tredje kraftiga sprängladdningen som inom mindre än en månad detonerat på Öster i Landskrona. Den första inträffade på Östergatan, natten mot den 28 december. Här sitter två personer fortfarande häktade, misstänka för allmänfarlig ödeläggelse.
Fortfarande täcker träskivor fönsterhålen i HSB:s hus på Östergatan.Bild: Mikael Anjou
Sprängningen på Skolallén, natten mot 10 januari, är fortfarande ouppklarad.
– Det handlar om en kraftig sprängladdning. Vi har skickat upp fynd från platsen till NFC, Nationellt forensiskt center, säger förundersökningsledare Nicolas Henningsson Kajanne vid Helsingborgspolisens enhet för grova brott
Han ser inget samband med sprängningen på Östergatan.
Enligt polisen finns ingen känd hotbild mot dem som bor i huset.
– Vi har pratat med alla som bor där, säger Nicolas Henningsson Kajanne.
Utan skyltfönster försvåras livet för butiksinnehavare på Skolallén.Bild: Mikael Anjou
Vid explosionen krossades fönster i flera hus längs gatan.
Hårdast drabbades en pizzeria och en frisersalong på bottenvåningen i huset där en sprängladdning lades på trappan. Fortfarande sitter kraftiga träskivor på skyltfönstrens plats och porten är lagad på samma sätt.
Frisören med salong i bottenvåningen är orolig och vill inte att vi skriver hans namn.
Två av hans fönster gick sönder i explosionen. Han har en självrisk på många tusenlappar, men han tror att försäkringsbolaget tar resten av kostnaderna – luftkonditioneringen förstördes och är ersatt av en liten fläkt.
Men det är kunderna – och deras oro – som han är orolig för.
– Alla som kommer frågar om jag har problem med någon, men det har jag inte. Jag jobbar, betalar skatt och försörjer min familj. Men en del kunder kommer inte längre. De får väl glömma vad som hände, först, säger frisören.
Dagen när det hade smällt var han på plats och öppnade vid lunchtid – innan dess fanns mycket glas att ta hand om. Och så kom polisen och ställde frågor.
– Jag sa: ”Jag aldrig har haft problem med någon. Du har mitt personnummer – har jag varit hos er?”.
Enstaka inbrott eller snatteriförsök har frisören varit med om under sina sexton år i lokalen. Det tar han med jämnmod.
Men sprängningen för ett par veckor sedan kunde ha skadat folk i huset. Han skulle gärna se mer kameraövervakning av offentliga platser, för att minska risken för upprepning.
Vissa kunder är oroliga för mer problem och tvekar att besöka en del drabbade ställen.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen