Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

The kindergarten teacher: Sticker till i hjärtat

"Långsamt blir berättelsen alltmer skrämmande, och Maggie Gyllenhaal gestaltar hungern som pojken väcker i Lisa på ett fenomenalt sätt. Lika ljum som Lisa verkar på ytan i sin vardag, lika starkt brinner nu en omöjlig längtan inom henne, och denna dubbelhet lyckas Gyllenhaal förmedla i rollen". Malin Krutmeijer ser dramathrillern med Maggie Gyllenhaal.

Maggie Gyllenhaal som förskolläraren Lisa och Parker Sevak som den mycket unge poeten Jimmy.

The kindergarten teacher

BIO. DRAMATHRILLER. USA, 2018. Regi: Sara Colangelo. Med: Maggie Gyllenhaal, Gael García Bernal, Parker Sevak. Barntillåten. Längd: 1.36.

Med stigande ålder har jag – och det här må låta töntigt – känt att ett slags poetiska kvaliteter i livet successivt har gått förlorade. Det är som att ett skimmer av rastlös förundran med existentiella övertoner oundvikligen har malts ner i praktikaliteter, erfarenhet och, jag vet inte, min relativa integration i produktionsapparaten kanske.
Därför känner jag med förskolläraren Lisa i Sara Colangelos inte riktigt fullgångna men intressanta ”The kindergarten teacher”. Lisas 40-årskris tycks handla om just en förlust av innerlighet och kreativitet. Alltmedan hon trots allt ganska inspirerat knegar på i en fin och varm förskolemiljö växer en tomhet och sorg inom henne.
Hon går en skrivarkurs där hon inte gör någon större lycka, men så en dag på jobbet brister en femåring ut i en dikt. En riktig dikt, mycket bättre än Lisas egna.
Plötsligt får Lisa en uppgift tycker hon: lille Jimmys talang måste skyddas och odlas i ett samhälle som sannerligen inte premierar konstnärlig känslighet. Tämligen ensidigt ingår hon en pakt med Jimmy, där hon inte bara utsätter honom för övningar i att associera kring växter och vardagsföremål, utan också tar sig rätten att presentera hans dikter som sina på skrivarkursen.
Efterhand ser hon hot mot Jimmys naturliga begåvning överallt. Barnflickan, hur smart är hon egentligen? Jimmys pappa – vilken trivial människa! Är det någon som verkligen lyssnar på den här pojken?
Långsamt blir berättelsen alltmer skrämmande, och Maggie Gyllenhaal gestaltar hungern som pojken väcker i Lisa på ett fenomenalt sätt. Lika ljum som Lisa verkar på ytan i sin vardag, lika starkt brinner nu en omöjlig längtan inom henne, och denna dubbelhet lyckas Gyllenhaal förmedla i rollen.
Jimmy blir en katalysator för tyngden av hennes livskris och besvikelse på hela vår kultur. Samtidigt är hon ju själv helt fixerad vid i vårt samhälle hyllade dygder som talang och prestation: hon exploaterar den förvirrade pojken.
Filmen har sina svagheter. Skildringen av hur Jimmys dikter liksom kommer till honom automatiskt reflekterar en fånig konstnärsmyt, och manifesterar sig verkligen knappt läskunniga femåringars litterära begåvning i så vuxna poem? Idén om den oförverkligade medelålders kvinnan kunde ha vässats, för även om det är rimligt att Lisa själv är förvirrad, så hade filmen mått bra av en tydligare riktning genom de stora frågor den tar sig an. Lisas inre verkar en smula rörigt också för filmskaparen.
Men Lisa berör ändå, hur opålitlig och faktiskt obehaglig hon än till slut blir. ”Om några år kommer du att vara en skugga, precis som jag”, säger hon till Jimmy. Det sticker till i mitt hjärta.
Gå till toppen