Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsrevyn inför premiären: "Skratten är betalningen för allt slit"

Den 15 februari är det premiär för årets Helsingborgsrevy på Dunkers. I år är med den slagkraftiga rubriken "Mitt i nian". Ett rutinerat revygäng ser återigen fram emot att möta publiken.

Årets revygäng på scen består av Erika Spur, Lena Björklund, Lennart Jensen, John Ebbesson, Eva Thomasson, Alexandra Lehre, Stellan McInnes och Daniel Stolt.Bild: Tom Landgren/Photo87
Precis efter den sista föreställningen av fjolårets revy, "Super 8:an", spelats klart satte förberedelserna inför årets uppsättning igång.
– Ja, manusgruppen jobbar i princip alltid med att samla idéer och uppslag. Sen blir det mer allvar för resten av gänget i april–maj och i oktober ska hela skelettet till den nya föreställningen vara klar. Sen kan det förstås hända att nåt nummer lyfts ut, säger Lennart Jensen, som själv är en av aktörerna och dessutom var den som tog initiativet till Helsingborgsrevyns återkomst 2011.
En bild från fjolårets uppsättning av Helsingborgsrevyn, "Super 8:an".Bild: Britt-Mari Olsson
Vi gör ett besök hos Helsingborgsrevyn när de har en repetition en tidig söndagsförmiddag i januari. I en lokal hos Studiefrämjandet på Järnvägsgatan finslipas detaljer.
Årets föreställning, "Mitt i nian", innehåller den klassiska mixen av sketcher och monologer, plus rejält med sång och musik.
– Det här kommer att bli kanon. Det är mycket humor och flera oväntade överraskningar. Nu ska vi bara få allting att sitta till premiären, säger Sami Malmros, ny för året som regissör, men med massor av erfarenhet från tidigare revyer och lustspel i bland annat Ängelholm.
Sju av de åtta aktörerna i årets revy tillsammans med regissören Sami Malmros, tredje från vänster i bakersta raden.Bild: Stefan Lindqvist
För även om det är amatörer på scen krävs det massor av rutin för att få den här typen av underhållning att bli bra.
– Det är som Lena Söderblom sa nyligen i "Stjärnorna på slottet", revy är det svåraste som finns, säger Lennart Jensen.
– Du måste kunna spela flera olika roller och tajmningen är otroligt viktig, tillägger Eva Thomasson.
Totalt är 20–22 personer involverade i årets revy. Åtta står på scen, tre är med i orkestern och resten är folk som jobbar med manus, scenografi, rekvisita och allt annat som behövs.
– Det är som att baka kanelbullar. Du måste ha med alla ingredienser och sen ska allting in i ugnen, säger Kenneth Pettersson som håller i scenografi och kostym.
– Jag tycker att den här kreativa delen fram till premiären är fantastiskt roligt. Det är som en enda röra, men vi får ihop det, säger John Ebbesson.
"Mitt i nian" heter årets Helsingborgsrevy. Den framförs av Erika Spur, Lena Björklund, Lennart Jensen, John Ebbesson, Eva Thomasson, Alexandra Lehre, Stellan McInnes och Daniel Stolt.Bild: Tom Landgren/Photo87
Men att stå på scenen är förstås den stora grejen för aktörerna i revyn.
– Det som driver en är att man får direkt respons i form av skratt från publiken. Skratten är betalningen för allt slit, säger Eva Thomasson.
– Sen är det ingen publik som är den andra lik. Ibland har man de som skrattar högt hela tiden. Ibland är det "invärtesskrattare". Det kan vara rätt jobbigt när man står på scen. För då undrar man ju om skämtet gick fram eller inte.
Lennart Jensen känner igen den beskrivningen:
– Ibland finns det folk som inte rör en min under föreställningen. Men efteråt kommer de fram och berättar att det var det roligaste som de varit med om. Som sagt, publiken är olika varje gång.
Det spelas tolv föreställningar på Dunkers av "Mitt i nian" mellan 15 februari och 9 mars.
Gå till toppen