Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Antisemitismen är inte långt borta.

Statsminister Stefan Löfven (S) går upp för att hålla tal i samband med en manifestation på Förintelsens minnesdag förra året.Bild: Anders Wiklund/TT
Det är Förintelsens minnesdag, och de som själva var med om dess fasor blir allt färre.
Nästa år ska Sverige stå värd för en internationell konferens om hur minnet kan hållas levande, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring. Sverige ska också få ett eget Förintelsemuséum.
Sverige är ett av de länder i EU där störst andel av den judiska befolkningen anser att antisemitismen ökat de senaste fem åren.
"Var än antisemitismen finns, och hur den än uttrycks, så ska den belysas och bekämpas", lovade Löfven.
Samtidigt har delar av hans egen regering och eget parti rört sig i antisemitismens gränsland – ibland mer än så.
En av Löfvens tidigare ministrar, Mehmet Kaplan (MP), uttalade att "israeler idag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet", en populär tankefigur bland antisemiter.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hamnade 2016 på Simon Wiesenthal-centrets lista över årets värsta antisemitiska eller antiisraeliska händelser för uttalanden om att israelisk polis ägnat sig åt ”utomrättsliga avrättningar” när palestinska terrorister dödades.
Malmös tidigare "starke man" Ilmar Reepalu (S) blev internationellt ryktbar för uttalanden där Malmös judar gavs ansvar för staten Israels agerande.
De kristna socialdemokraternas organisation Tro och solidaritet har en historia av samröre med antisemiter och medlemmar som själva gjort antisemitiska uttalanden.
Att sopa trappan uppifrån är alltid en bra början.
Gå till toppen