Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

På torskjakt i Öresund: ”Det har gått riktigt bra”

Under två dagar har 160 deltagare gett sig ut på Sundet för att pilka torsk. När tävlingen avslutades i Landskrona på söndagen var de flesta nöjda, även om det inte blev någon rekordnotering i år.

Fiskebåten Linda på väg in i Nyhamn i Landskrona. På söndagen avslutades fisketävlingen Öresund Cup. Totalt samlade tävlingen 160 deltagare.Bild: MATHILDA AHLBERG
Fisketävlingen Öresund Cup hölls utanför Landskrona i helgen. För åttonde året i rad. Under två dagar gick fyra turfiskebåtar ut tidigt på morgonen för att återkomma på eftermiddagen.
Målet för deltagarna? Fånga flest och störst torsk i Sundet. Detta via pilkfiske på 15–50 meters djup.
Vid 15-tiden på söndagen anlände fiskebåtarna Linda, Emma, Emelie och trimaranen Vike till kajen i Nyhamn i Landskrona.
Vesa och Victor Paldanius fick bra med napp under helgen. Totalt tio torskar blev fångsten över två dagar.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Det har gått riktigt bra. Tio torskar på två dagar, säger Vesa Paldanius när han klivit i land.
Han får medhåll av sonen Victor Paldanius:
– Ja, vi är nöjda.
Far och son Vesa och Victor Paldanius gillar fisketurbåtarna i Landskrona. "Vi bor ju i Staffanstorp så då är det toppen att komma hit", säger Vesa.Bild: MATHILDA AHLBERG
För Vesa Paldanius räckte insatsen till och med till en plats som tvåa efter totalvinnaren.
– Och alla torskar vi har dragit upp under helgen är matfisk. Hustrun älskar att laga mat och nu kommer vi hem med en massa fina filéer. Så vi har så vi kan frysa in också. Det är perfekt, säger han.
Far och son från Staffanstorp började fiska tillsammans redan för tio år sedan.
– Då var Victor bara fyra. Det var han som fick mig att bli intresserad, säger Vesa Paldanius.
Skepparen Peter Hartford är nöjd efter helgens fisketävling i Landskrona. "Extra roligt är att vi har så många återkommande deltagare", säger han.Bild: MATHILDA AHLBERG
Totalt samlade tävlingen 160 deltagare. En siffra som skepparen och tävlingsledaren Peter Hartford från Landskronabåtarna är mer än nöjd med.
– Extra roligt är att vi har så många återkommande deltagare. Och dessutom folk från Tyskland, Polen, Finland och England. Så vi är med och bidrar till en del hotellnätter också, säger Peter Hartford.
– Tyvärr var det väl inte det allra bästa fisket den här helgen. Men det blev i alla fall tävling av det. På det stora hela är vi nöjda.
Fiskebåten Vike har precis lagt till vid kajen i Nyhamn och några av de totalt 160 deltagarna väntar på att ta sig i land.Bild: MATHILDA AHLBERG
Tävlingsrekordet 16,2 kilo för största torsk överträffades inte i år. Största fångsten landade på 13 kilo.
Totalvinnare över två dagar blev Nisse Johnsson, Torekov. Tvåa i tävlingen Vesa Paldanius och på tredje plats placerade sig Christer Lahinen.
Bästa dam under helgen blev Maria Creutzfield.
Helgens längsta torsk fångades av Kai Hietiko, fisken mätte 103 centimeter. Tvåa blev Ricardo Ramallo med en fångst på 98 cm.
Fiskebåten Vike på väg in i hamn i Landskrona efter två dagars fisketävlande på Sundet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen