Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lång debatt inför beslut om Parkskolan

Markanvisningen om Parkskolan skapade debatt i kommunfullmäktige men Midrocs förslag klubbades med stor majoritet.

Midrocs förslag föll juryn på läppen och klubbades även i kommunfullmäktige.Bild: Illustration: Wingårdh arkitektkontor
Midrocs förslag för utvecklingen av Parkskolan och delar av Stadsparken står nu fast efter att ha klubbats i kommunfullmäktige under måndagskvällen.
Det blev en lång debatt inför beslutet som togs efter votering med siffrorna 47 ja och 4 nej. På nejsidan stod Engelholmspartiet och Vänsterpartiet. Övriga partier var nöjda både med förslaget och att det nu ska hända något med det öde kvarteret.
Robin Holmberg (M) inledde debatten med att prata om frågan som följt honom sedan 2012 och som han nu såg fram emot att se utvecklas.
– Skolan har stått tom och kostat kommunen en ansenlig summa varje år sedan dess. Dessutom är det ett trasigt kvarter på en central tomt där vi nu kommer att få 60 nya bostäder, en bevarad Parkskola mot Stadsparken som i dag används för lite. Alla tre förslagen var bra men i juryarbetet fann vi att det var ett av dem som stack ut i två av de tre kriterierna, ekonomi och exploatering.
Försäljningssumman på 37 miljoner kronor såg han också som mest fördelaktig för kommunen.
Susanne Sandström (V) tog över i talarstolen utan samma entusiasm över förslaget.
– Jag vet att jag tjatar om demokrati men det känns lite olustigt att det här ska avgöras av en jury, varför så bråttom helt plötsligt? Ängelholmarna kanske vill ha något helt annat än dyra lägenheter på den bästa lediga ytan.
Linda Persson (KD) yrkade bifall till förslaget som hon tyckte såg trevligt ut och som dessutom blir positivt för Stadsparken.
Även Patrik Ohlsson (SD) yrkade bifall och var nöjd med att man i möjligaste mån hade bevarat skolans stil även i nybyggnaden samt med tillskottet av bostäder.
Liss Böcker (C) höll inte med Vänsterpartiet om demokratifrågan.
– Jag tycker att demokratin har fungerat väl. Sju partier i kommunstyrelsen var överens och gav juryn ett uppdrag och vi har fått tre bra förslag. 60 nya bostadsrätter kan betyda att vi får en flyttkedja som lösgör hyresrätter och jag ser det som mycket positivt att Stadsparken kan bli en ny mötesplats.
Charlotte Engblom- Carlsson (L) mindes tillbaka till en debatt som startade redan under mandatperioden 2010-2014 och såg fram emot ett bra förslag som både bevarar och utvecklar skoltomten.
Karl-Otto Rosenqvist (MP) var nöjd med planerna på ett garage under markplan och att det skulle försvinna en del p-platser i centrum.
Måns Irhammar (EP) var däremot inte så nöjd med det liggande förslaget och yrkade återremiss.
– Varför ska vi ha fler lägenheter på det bästa läget? Att bara titta på köpeskillingen är kortsiktigt och varar kanske bara den här mandatperioden. I Backahills förslag ville man istället få hit fler företag, vilket hade varit bättre för kommunen på lång sikt.
Fotnot:
Köpeskillingarna för de olika tävlingsbidragen var:
Midroc: 36,8 miljoner kronor.
3Hus: 23,4 miljoner kronor.
Backahill: 8,2 miljoner kronor.
Fakta

Bakgrund

I februari 2018 beslutade kommunstyrelsen att genomföra en markanvisningstävling inför försäljningen av Parkskolan.

Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att tävlingen ska avgöras av en jury bestående av kommunstyrelsens ordförande, andre vice ordförande, kommunens mark- och exploateringschef, fastighetsstrateg samt stadsarkitekt.

Tre förslag lämnades in under tävlingen, som pågick mellan juli och oktober.

Den 16 januari presenterade juryn sitt vinnande förslag för kommunstyrelsen. Samtliga partier utom Vänsterpartiet ställde sig bakom juryns beslut.

Den 28 januari tar kommunfullmäktige beslut i frågan.

Läs också Midrocs förslag vann – får bygga 60 borätter, kontor och café
Läs också Här är Parkskoleförslagen som juryn valde bort
Läs också V protesterar mot planerna för Parkskolan
Backahills förslag.Bild: Illustration: Salt arkitektur.
Förslaget från 3 Hus.Bild: Illustration: Möller arkitekter
Gå till toppen