Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsarbrev om Venezuela, demens och nationalism.

Socialism i Venezuela
Det har varit stort ståhej i medierna om påstådda försök av Ryssland att påverka val i bland annat Sverige och USA, men man har aldrig kunnat lägga fram några som helst bevis. När det gäller krisen i Venezuela så verkar det enligt medierna vara helt naturligt att USA blandar sig i. Inga indignerade inlägg om påverkansoperationer, åtminstone har inte Mats Skogkär i sin ledare (25/1) några synpunkter på detta när Trump erkänner oppositionsledaren Guaidó som ny president. För övrigt har Trump hotat med att "all options are on the table", att man inte kan utesluta en militär intervenering. Vad det skulle innebära är lätt att räkna ut, det är bara att se vad som hänt i Mellanöstern. Trump undersöker möjligheterna att stoppa utbetalning av oljepengar till den venezolanska regeringen. Militära hot och ekonomisk krigföring mot andra länder är tydligen helt ok enligt Skogkär. Vad gäller senaste valet 2018 i Venezuela så fick president Maduro 67 procent av rösterna och valdeltagandet var 46 procent, som i ett ordinärt val till EU-parlamentet. Enligt valobservatörer skedde valet på ett tillfredställande sätt, men Skogkär skriver att det varken var fritt eller rättvist. Vad grundar han det på? Han är tydligen också tillfreds med att Brasiliens president Jair Bolsonaro ger Guaidó sitt stöd.
Nej, felet med Venezuela är inte brist på demokrati utan att man sitter på stora oljereserver och använt oljeinkomsterna för skolor och sjukvård åt de sämst ställda istället för att berika de redan rikaste. Sådant liknar socialism och det kan man inte tåla.
Crister Olsson
Träning mot demens
Läste till min förskräckelse (24/1) om bristande demensvård. Det finns idag 150 000 dementa personer och enligt Socialstyrelsen fördubblas antalet fram till 2050. Kostnaderna blir enorma då en vårdplats för äldre kostar från 550 000 till 900 000 kr per år.
Vad händer då inom forskningen? Den är inte så omfattande, men det finns en ganska stor studie från Kanada. Teresa Liu-Ambrose, forskare vid Univesity of British Columbia, lät kvinnor i åldern 70-80 med förstadier till demens träna två gånger per vecka. En del fick styrketräna, en grupp fick ren konditionsträning. En liten studie, men den pekar på att styrketräning är bra för delar av hjärnan som sköter komplext tänkande, så kallad exekutiv förmåga. Även det associativa minnet, som att para ihop namn med ett ansikte, förbättrades. Teorin är att styrketräning sätter fart på produktionen av ämnen som får hjärnans nervceller och blodkärl att växa bättre. Rörelse och styrketräning borde vara läkarens recept.
Tommy Svensson
Nationalism och globalisering
I dessa dagar talas det om nationalism som dåligt och globalisering som bra. Båda kan och bör fungera parallellt. Vi kommer aldrig ifrån nationalstatens funktion med gemensamt språk, gemensam kultur och historia. Globalisering innebär, att vi kan tänka utanför boxen och delta i utvecklingen i världen. Vi bör ha ett gemensamt språk, engelskan som kan förstås i hela världen. Vi bör absolut delta i eurosamarbetet och vi bör ha ett gemensamt försvar inom EU.
Även EU kan i viss mån ses som ett nationalistiskt projekt med egna gränser, men det är ett nödvändigt sådant.
Nationstänkandet har gynnat Sveriges unika välfärdssystem. Sverige har exempelvis en stor bilindustri, som våra nordiska grannar inte har. Norge har sin olja och Danmark sitt jordbruk. Nationella särdrag som är positiva.
Sverige säljer sina bilar i hela världen alltså är vi beroende av en positiv inställning till globalisering.
Det finns ingen anledning att sätta det ena mot det andra. Båda företeelserna är nödvändiga för våra fortsatta liv.
Birgitta Hernestam
Gå till toppen