Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Politik i nytt landskap.

Ska Stefan Löfven (S) gå i opposition mot sin egen politik?Bild: Stina Stjernkvist/TT
Med en regering som lovat att genomföra oppositionens politik och en opposition som utgör en väsentlig del av regeringsunderlaget är läget inför onsdagens partiledardebatt komplicerat. Pikant.
Inte ens ledarna i de partier som står utanför överenskommelsen mellan S, MP, C och L har alla en enkel uppgift, när så många kockar lagat till den politiska soppan.
Värnskatten ska bort, valfrihet och vinster i välfärden ska vara kvar, arbetsrätten ska göras flexiblare med en tydlig ökning av undantagen från turordningsreglerna, fri hyressättning vid nybyggnation införs; statsminister Stefan Löfven (S) har – något tillspetsat – åtagit sig att genomdriva en politik han gick till val på att stoppa. Då kan det bli svårt att storma mot hotet från höger.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan glädja sig åt att ha fått igenom det ovan nämnda och mer därtill, men kan heller inte svära sig fria från ansvar för allt den rödgröna regeringen tar sig för i övrigt.
Och mot vem kommer Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) att rikta udden? Den rödgröna regeringen eller de forna allianskamraterna C och L som genom att ta steget över blockgränsen gjorde denna regering möjlig?
Jonas Sjöstedt (V) lär angripa S från vänster. Samtidigt var även han med och släppte fram regeringen – och dess politik – när han väl fått rasa av sig och utfärda sitt "misstroendelöfte". En rätt tom gest med tanke på att hans utsikter att faktiskt fälla regeringen är i stort sett obefintliga.
Den lättaste uppgiften har nog Jimmie Åkesson (SD), som kan hoppas på att tiden och de nya politiska konfliktlinjer som avtecknar sig arbetar för honom och hans dröm: ett konservativt block tillsammans med M och KD.
Onsdagens debatt lär ge en intressant första antydan om hur partierna tänker navigera i ett nytt politiskt landskap.
Gå till toppen