Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: ”Treklöverns beslut försämrar äldres livskvalité”

Eva Örtegren, företrädare för socialdemokraterna i omsorgsnämnden, kritiserar i en insändare avgiftshöjningar som kallas för effektiviseringar i den nämndsplan som antogs i förra veckan.

Jan-Allan Beer (L), omsorgsnämndens ordförande, ondgör sig i tidningen över de insändare som har skrivit om de stora höjningar som föreslås inom omsorgen. Han skriver: "Det framhålls i debattartiklar som om omsorgsförvaltningen försöker lösa de ekonomiska utmaningar endast med hjälp av ändrade avgifter inom omsorgen. Så är verkligen inte fallet."
Läs också Min mening: Ansvarige politikern svarar om avgiftshöjningarna
Men hur ser det då ut i verkligheten.
I onsdags beslutade majoriteten (treklövern) om nämndens nämndsplan.
I den beslutar man om internbudget och det finns en rubrik som heter effektivisering. Under den rubriken finns två rader.
Privatisering av Kassakroken 1 miljon kronor
Höjning av omsorgens avgifter 5 miljoner kronor.
Inga andra effektiviseringar eller besparingar beslutas om för 2019.
Läs också Rejält mycket dyrare äldreomsorg nästa år
Om Treklövern förslag till avgift går igenom i fullmäktige, kommer många äldres livskvalité att försämras. Det är mycket stora höjningar.
Några exempel. Kostnaden för mat på våra äldreboende höjs med nästa 1 000 konor i månaden, förbehållsbeloppen (det belopp som man minst skall ha kvar innan avgift betalas) sänks, omvårdnadsavgiften höjs med några hundra kr per månad. En avgift på 150 kronor per månad införs för larm.
För de som går till dagcentralerna och äter blir höjningen över 20 kronor per dag.
Så Jan-Allan Beer, det är inte förvaltningen som försöker lösa ekonomin med höjningar utan det är den politiska majoriteten. Erkänn fakta att det för 2019 inte är föreslagit andra besparingar än höjning av avgifterna.
Men som man sjunger i sången ”det kommer mera”. I framtiden kan de som bor på våra äldreboende även vänta höjda hyror för det stod i nämndsplanen att det skulle utredas.
Omsorgsnämndens socialdemokratiska grupp
Eva Örtegren
Gå till toppen