Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Till bords med talibaner.

Afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar i staden Ghazni, som i augusti förra året belägrades av talibanerna under fem dagar.Bild: Mohammad Anwar Danishyar
Kriget i Afghanistan, USA:s krig mot talibanerna vill säga, är inne på artonde året. Sju år längre än USA:s krig i Vietnam. Åtta år längre än det sovjetisk-afghanska kriget.
För ett år sedan var det enligt Donald Trump inte aktuellt att förhandla med talibanerna, som "dödar människor till höger och vänster, oskyldiga människor".
Men den amerikanske presidenten är skeptisk till utdragna militära insatser utomlands och försök till nationsbyggande. I somras beslutade han att direkta samtal med islamiströrelsen trots allt skulle inledas. Nu har dessa samtal – möjligen – burit frukt.
Efter sex dagar av förhandlingar i förra veckan i Qatar uppgav USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad att "betydande framsteg" gjorts. Det ska nu finnas ett utkast till ett ramverk som kan utvecklas till ett avtal. Med andra ord är det en bit kvar.
Återstår gör inte minst att få i gång direkta samtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen, något som talibanerna hittills vägrat med hänvisning till att regeringen saknar legitimitet då den samarbetar med USA.
Afghanistans president Ashraf Ghani manar å sin sida talibanerna att komma till förhandlingsbordet.
Talibanerna har stärkt sin ställning sedan de utländska stridande förbanden, däribland den svenska Isafstyrkan, plockades hem 2014. Idag beräknas halva befolkningen leva i områden som kontrolleras av talibanerna. Att rörelsen skulle kunna besegras militärt är osannolikt.
Ett avtal om vapenvila lär krävas innan USA tar hem sina styrkor. Men sedan – går det att lita på talibanerna? Vem vet, men vad är alternativet? Dagens dödläge måste brytas.
Den amerikanska insatsen i Afghanistan går under namnet Enduring freedom. Men bestående frihet är svår att föreställa sig så länge talibanernas makt består. Däremot finns det kanske hopp om en bestående fred. Till sist.
Gå till toppen