Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter turbulensen: Klart för ny managementutbildning i EFL:s regi

I våras stoppade Lunds universitet all uppdragsutbildning hos EFL, inklusive välrenommerade Executive MBA. Men nu lanserar EFL ett nytt program som ersättare. "EFL fortsätter att göra det som vi gjort bra de senaste 50 åren", säger vd Henrik Lundgren.

Henrik Lundgren, vd EFL.Bild: Jenny Leyman
På måndagen lanserade Executive Foundation Lund (EFL) sin nya managementutbildning Leading Impact. Det nya programmet ersätter stiftelsens tidigare flaggskeppsutbildning Executive MBA, som under uppmärksammade former stoppades av Lunds universitet genom Ekonomihögskolans rektor Fredrik Andersson i våras.
— Sommarens cirkus var en onödig process på många sätt och vis. Vi har fått förlika oss med det och spelar bollen där den ligger. Nu har vi utvecklat ett nytt program som bygger vidare på den pedagogiska lärfilosofi som vi under mer än 20 år utvecklat inom ramen för Executive MBA, säger EFL:s vd Henrik Lundgren.
Metodiken bygger kortfattat på en nära samverkan med den organisation deltagaren kommer ifrån. Varje deltagare har med sig en strategisk utmaning ur verkligheten som man jobbar med under programmets 15 månader. Ett så kallat Impact-team skapas på deltagarens hemmaplan och varje deltagare tilldelas en coach under programtiden.
Begreppet Impact syftar på genomslaget man ska uppnå. Henrik Lundgren pratar om ”lärande i realtid”.
— Vi har vidareutvecklat konceptet i en riktning vi tror på. Vi var på väg åt det här hållet redan innan det som hände i våras, men har nu tagit steget fullt ut.
Fakta

Executive Foundation Lund (EFL)

• Har funnits i mer än 50 år.

• Nuvarande vd Henrik Lundgren tog över i april 2014 och vände röda siffror till svarta.

• Har ett företagsnätverk på 90 företag.

• Är juridiskt fristående från Ekonomihögskolan och har sin egen styrelse.

• Ekonomihögskolan är stiftelsens huvudman, tidigare var även Sydsvenska industri- och handelskammaren samt Länsstyrelsen i Skåne huvudmän.

• Nya utbildningen Leading Impact ersätter tidigare flaggskeppet Executive Master of Business Administration (EMBA). Stiftelsen ger även andra utbildningar, främst inom ekonomi, marknadsföring och ledarskap.

Det var i maj förra året som Ekonomihögskolans rektor Fredrik Andersson beslutade pausa EFL:s verksamhet med motiveringen att all uppdrags- och vidareutbildning framöver skulle ges inom ramen för Lunds universitet. Executive MBA-utbildningen skulle flyttas till en ny satsning inom universitetet och bli mer av en traditionell akademisk examen. Ekonomihögskolans lärare, som stått för en stor del av EFL:s undervisning, skulle inte längre tillåtas ha ”konkurrerande bisysslor”.
Huruvida stiftelsen alls skulle finnas kvar var ”en öppen fråga” svarade Fredrik Andersson på en direkt fråga från 8till5.
Läs också Thomas Frostberg: Ett ledarskapshaveri inför öppen ridå
Beslutet möttes av hård kritik på många håll i det skånska näringslivet och ledde också till att EFL:s dåvarande styrelse avgick i protest.
När verksamheten pausades i våras tvingades EFL betala tillbaka redan mottagna kursavgifter för en i princip fulltecknad omgång av Executive MBA, som skulle ha dragit igång till hösten. Henrik Lundgren säger att en tredjedel av stiftelsens omsättning därmed försvann över en natt och att det varit påfrestande att ”anpassa kostymen”.
— Men vi har fått fantastisk uppbackning av regionens näringsliv. Vi har förstått att vi är uppskattade och fått ett kvitto på att vi är relevanta, och på rätt spår.
Läs också Styrelsen för karriärskolan EFL slutar i protest
I juli fick EFL en ny styrelse och Henrik Lundgren menar att läget nu börjar normaliseras igen. Det ursprungliga beskedet från Ekonomihögskolan om stopp för alla uppdragsutbildningar gäller uppenbarligen inte längre.
— EFL fortsätter att göra det som vi gjort bra de senaste 50 åren, och det är att sätta ihop relevanta managementprogram för regionens näringsliv. Men däremot förflyttar vi oss tydligare ifrån ett upplägg där deltagaren erhåller akademiska poäng och vi erbjuder heller inget program med titeln Executive MBA.
Första omgången av det nya Leading Impact-programmet startar i början av oktober.
Gå till toppen