Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Mårten Nilssons konst vänder tillbaka till naturen

Mårten Nilsson ställer ut konst på Landskrona konsthall. Han är grafiker, men visar nu bara tredimensionella verk.

Konstnären Mårten Nilsson har återgett växtbaserade textilier den organiska formen. Här ”Spaced light ground/magenta”.Bild: Britt-Mari Olsson
Nära ingången möter en vägg med växtbilder. Men de är inte avmålade eller pressade växter från naturen – det är textilier i ny form.
– Det är en lek med herbariet och lite en hyllning till min far. Han kunde växternas namn på latin och pressade dem och samlade i herbarium, säger konstnären.
Sådant har skolbarn och lärda personer gjort i århundraden för att bevara växter och studera dem.
Mårten Nilssons verk fungerar, de ser verkligen ut som tillplattade växtdelar. Konstnären skapar dem av textilier från loppmarknader och sätter saxen i strukturer och motiv. Av dem skapar han blommor, blad och stänglar. Naturmaterialen ser ut som natur igen.
Konst att vandra i: Mårten Nilssons ”Spaced light ground/ochre”.Bild: Britt-Mari Olsson
Samma teknik använder konstnären i mer rumsliga verk – i en av Konsthallens salar hänger en glest byggd pergola av trälister, som omslingras av textilier som formats till grönska.
Andra verk har mer trädlik form, invändigt stöttade med järntråd och utvändigt upphängda med trådar från taket. På träden växer mossor, lavar och andra växter – men allt är textilier som klippts, färgats och formats.
Utställningen innehåller också verk av papper. Ett svävar ensamt i ett hörnrum och blir en pendang till snöbärsbuskarna i parken utanför.
– Det är gjort av pappersremsor, som jag har byggt ihop i moduler, förklarar konstnären.
Resultatet är en böljande rörelse, där vita blommor sticker ut från tångliknade bruna remsor. Allt är nästan osynligt upphängt i minst ett tjugotal nylontrådar.
”Thorns” heter en serie konstverk baserade på en enkel, upprepad form. Mårten Nilsson visar tre sådana verk.Bild: Britt-Mari Olsson
En serie verk, ”Thorns”, består av en repeterad grundform, lik en förgrenad pinne. Med tillräckligt många sådana bitar kan man bygga verk från golv till tak, och det är just vad konstnären gjort. Varje utstickande pinne är klippt till formen av en tagg och längs grenarna är andra taggar fästa.
– Jag vill bjuda in folk i min natur. I de här verken ser somliga Jesu lidande och andra associerar till hårdrock. En balans mellan vackert och otäckt, säger Mårten Nilsson.
Fakta

Utställningen Botanical

Vad: Mårten Nilsson visar konst med naturnära formspråk.

Var: Landskrona konsthall.

När: Lördag 2 februari 12–17, invigning 14.

Slutar: 24 mars.

”Botanical” är ett visuellt flöde av sammanfogade bruna pappersremsor, en meter över golvet. Mårten Nilsson heter konstnären.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen