Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Imamer ska inte få skrämma till tystnad.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
"Ett angrepp på vårt fria samhälle och vår demokrati", säger Gefle Dagblads chefredaktör Anders Ingvarsson om händelsen.Bild: Gefle dagblad/TT
Under granskningen av kopplingarna mellan en ny muslimsk friskola i Gävle och Gävle moské med dess radikale imam Abo Raad, tvingades Gefle Dagblads reporter att radera en bild.
Reportern Johan Järvestad hade avtalat ett möte på skolan med skolchefen Rabie Karam när Raad dök upp. Imamen har under flera års tid sagt nej till tidningens förfrågningar om en intervju, men nu talade han:
"Du måste veta varför du inte ska träffa mig. För att du är en smutsig man och du skriver smutsigt mot människan och muslimer", sade Raab till Järvestad.
Stämningen blev hotfull och ensam i ett rum med tre män såg sig reportern till sist tvingad att radera bilden han just tagit av Abo Raad från kamerans minneskort. Gefle Dagblad har polisanmält det inträffade.
Gefle Dagblad har i flera år granskat Gävle moské och Abo Raad. Det har fått konsekvenser. 2015 mordhotades tidningens dåvarande chefredaktör av en släkting till Raad.
Abo Raad har i Facebookinlägg hyllat Islamiska staten och experter som på nära håll följer den militanta islamismen i Sverige, exempelvis stiftelsen Doku, ser Gävleimamen som en av dess förgrundsfigurer.
Gefle Dagblads chefredaktör Anders Ingvarsson kommenterar händelsen i en krönika:
"Alla försök att genom hot eller skrämsel påverka eller tysta journalistiken bör fördömas. Alla sådana försök är ett angrepp på vårt fria samhälle och vår demokrati."
Hot, uttalade såväl som outtalade, anklagelser om lögner, beskyllningar om islamofobi och rasism, är ett sätt att höja insatsen: det ska vara obehagligt att granska den radikala islamismen i Sverige.
Islamisterna vill kunna bedriva sin verksamhet i det fördolda. De vill slippa uppmärksamhet. Desto större anledning att det som hände i Gävle inte stannar i Gävle.
Gå till toppen