Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: ”Vi har haft mycket låga avgifter inom omsorgen”

Omsorgsnämndens ordförande Jan Allan Beer (L) försvarar i en insändare förslaget att höja avgifterna och saknar förslag om alternativa besparingar.

Svar till Eva Örtegren ”Treklöverns beslut försämrar äldres livskvalité”.
Läs också Min mening: ”Treklöverns beslut försämrar äldres livskvalité”
Det finns mycket att vara stolt över när det gäller omsorgsförvaltningens arbete. Vårt fallförebyggande arbete ska fortsätta, vårt mycket uppskattade team som arbetar med människor som lider av en demenssjukdom, ska också få fortsätta, trots att statsbidragen till denna verksamhet försvinner. Vi bygger också ut dagverksamheten, till stor glädje för många.
I ett ekonomiskt kärvt läge krävs det också besparingar för att behålla framgångsrika verksamheter. Exempel på på sådana är att vi flyttar ut växelvården till våra äldreboenden, att vi vill upphandla städ och tvätt inom hemvården, att vi kommer att anställa färre sommarvikarier och att förvaltningen ska noggrant granska om en person som slutar sin anställning hos omsorgsförvaltningen behöver ersättas.
Landskronas omsorgsförvaltning har under lång tid haft mycket låga avgifter om man jämför oss med andra kommuner. Bland de fem skånska kommuner som tagits upp som jämförelseobjekt har ingen 0 kronor som månadsavgift för larm, alla har en högre maxkostnad för hemtjänst.
Det är lätt att kritisera höjningar av vissa avgifter men betydligt svårare att hitta alternativa besparingar. Jag välkomnar eventuella förslag från Eva Örtegren och hennes partikamrater.
Jan Allan Beer (L)
Ordförande omsorgsnämnden
Läs också Rejält mycket dyrare äldreomsorg nästa år
Gå till toppen