Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Även en enskild konsument betyder något för miljön

Är jag själv medveten om vad plaster gör med miljön kommer jag att genom min köpkraft påverka att min matbutik hittar mer miljövänliga alternativ, skriver Lotta Åkesson Persson som vill uppmana fler att påverka mer.Bild: Cilla Eklund/Ren Kust
I januari kan man få en flygresa till Malaga för 9 euro med Ryanair. 9 euro! Visserligen är platserna väldigt begränsade, men ändå. Kommentarerna på olika reseforum är nästan odelat positiva, jublande. Men tänker man då längre än den egna egoistiska näsan räcker? Spelar det egentligen någon roll vad en enda människa gör? Om just jag struntar i att flyga till mitt semestermål, åker buss eller cyklar till jobbet istället för att köra bil eller om jag äter mindre kött. Vad gör det för skillnad? Så resonerar många och till viss del har de rätt.
En enda människas ekologiska fotavtryck är egentligen ingenting. Visserligen gör det en hel del skillnad om alla, eller åtminstone fler, hade tänkt i liknande banor.
Om alla sopsorterar, konsumerar lite mindre eller kör/åker fossilfritt blir det naturligtvis mindre utsläpp. Men det är inte vad den enskilda människan faktiskt gör utan hur själva beteendet ändrar hur just den personen ser på klimatfrågor som är det viktiga om vi ska förändra något på allvar.
Ingen människa är en enskild ö. Vi har alla olika sammanhang som vi rör oss i dagligen. Ett arbete, en förening, en skola, en vänkrets, ett politiskt parti, en butik.
På alla dessa plattformar har varje människa en möjlighet att påverka. Har jag som enskild person vant mig vid att minska mitt ekologiska fotavtryck i mitt eget liv hemma kommer jag att vilja påverka min arbetsplats att göra detsamma, det vill säga företag, kommuner, landsting och stat.
Åker jag buss eller tåg varje dag kommer jag att vara mer benägen att kräva och kämpa för att tidtabeller hålls, biljettpriser går ner och att fler turer körs, vilket i sin tur gör att fler åker kollektivt.
Är jag själv medveten om vad plaster gör med miljön kommer jag att genom min köpkraft påverka att min matbutik hittar mer miljövänliga alternativ. Jag kommer också att kräva att butiken har mer klimatsmarta val på sina hyllor. Är jag med i ett politiskt parti kommer jag att ta med min personliga strävan dit för att förbättra klimatet, likaså kommer jag att vara mer påläst om livsstilsval och klimatfrågor när jag röstar i allmänna val.
Den tredje stora vinsten med att varje enskild människa börjar leva mer klimatsmart är att när väl politiker och andra beslutsfattare stiftar nya klimatfrämjande lagar, till exempel höjer skatter på fossildrivna bränslen och lyxkonsumtion, då är befolkningen mer redo och anpassad för att tolerera dessa förändringar. Positiv förändring går därmed snabbare.
Nyligen såg vi i Frankrike hur befolkningen inte var redo att acceptera höjda priser på fossila drivmedel. Då går det trögare trots att alla egentligen vet att det är nödvändigt för vårt gemensamma klimats skull.
Med vår höga utbildningsnivå, robusta demokrati och ordnade samhälle har Sverige har ett fantastiskt läge att vara ledande i klimatfrågor. De flesta andra länder har inte samma förutsättningar utan behöver någon att följa. Verklig förändring börjar alltid med den enskilda människan, därför är det viktigt att alla känner att just jag kan göra skillnad.
Lotta Åkesson Persson
Gå till toppen