Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bruksspelet i Klippan gör en ”remake”

Årets föreställning tar avstamp i de första Bruksspelet och berättelsen om hur Klippans pappersbruk fick sin första pappersmaskin. Nu pågår castingen för fullt.

År 2014 spelades makarna Sunnerdahl, Hedvig Charlotta och Sven Magnus, av musikalartisterna Tuva B Larsen och Andreas Eldéen. Vilka som ska ha huvudrollerna i år är inte klart.Bild: Niklas Gustavsson
Bruksspelet har – med ett undantag – varje år gett en helt nyskriven musikal med utgångspunkt från Klippans historia sedan 2013. Men nu är det dags att göra den allra första berättelsen igen, säger projektledare Heléne Lindquist.
– Vi gör en bearbetning av Bruksspelet 2014, det är ju en fantastisk historia om hur Sven Magnus Sunnerdahl vågade investera i Sveriges första pappersmaskin.
Det finns också en särskild poäng, eftersom nutida Klippans bruk just håller på att bygga upp en ny pappersmaskin, en jätteinvestering som orten inte sett på mycket länge.
Just nu pågår castingen för fullt. Dan Kandell, som gjorde flera roller i 2014 års uppsättning, kommer igen. Men huvudrollsinnehavarna då, musikalartisterna Tuva B Larsen och Andréas Eldéen, är uppbokade på annat håll och måste ersättas.
– Så det är utmaningen just nu, säger Heléne Lindquist.
Bruksspelets kännetecken är en stor grupp amatörer på scen som repeterar på sin fritid under våren. Vilka som ska vara med i år är fortfarande öppet. En uppstartsträff hålls den 10 februari på Sågen, klockan 15.
– Man kan gå dit om man bara är nyfiken, så får man veta mer, säger Heléne Lindquist.
Årets Bruksspel spelas en vecka senare än vanligt, med premiär 5 juli. I den professionella staben återkommer Annika Kofoed som regissör, Melker Sörensen som koreograf och Anna Qviding gör scenografin.
Sven Magnus Sunnerdahls gravsten finns på Gråmanstorps kyrkogård. Sunnerdahl donerade pengar till Bruksskolan så att arbetarnas barn på bruket skulle få gå i skola.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen