Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matmässa lockar tusentals besökare

Mat, dryck och god stämning får både utställare och besökare att återvända till mässan i Orangeriet i Varalöv.

Håkan och Carina Landén åker gärna runt på matmässor och ser vad som erbjuds. Här har de stannat hos whiskytillverkaren Mackmyra.Bild: MATHILDA AHLBERG
Dörrarna har precis öppnat och besökarna börjar droppa in i det stora växthuset vid Helsingborgvägen i Varalöv. Det är söndag och den andra dagen för Mat & dryckesmässan i Orangeriet bistro och garden och ägaren Jonas Nyberg är nöjd.
– Det har gått jättebra så här långt, igår hade vi strax under 2 000 besökare här, säger han.
Tolv utställare finns på plats och lockar med bland annat ost, korv, vin, öl, kryddor och olivolja. Flera har varit med de tre tidigare gångerna medan andra är nya, som Ingrid Münch från Höllviken och företaget Munch media, Allt gott, som säljer ekologiska kryddblandningar från Tyskland och frystorkad frukt från Nya Zeeland. Hon bjuder också besökarna på tomatsoppa med produkten Bella buljong.
Ingrid Münch bjöd på tomatsoppa med specialbuljong under mässan.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Den blev en storsäljare i går, men det är många som också är intresserade av våra pepparsorter. Vi har tio olika med oss, säger Ingrid Münch.
Här finns vild chokladpeppar från Nepal, som ska passa bra till vilt och mörkt kött, cubebepeppar från Sumatra vars smak gör sig fint i äppelkaka och så en tasmansk bergspeppar som ger en söt smak med kraftig hetta, enligt Ingrid Münch.
Ankägg, kanindelar och karré av Linderödgris kommer inte riktigt lika långt ifrån Varalöv. Det är bara en del av produkterna som Magnus Andersson har tagit med sig från sitt företag Flädergården i Täppeshusen, strax utanför Viken.
– Det har gått bra, många vill ha våra färdiga produkter som korvar och lufttorkat kött. Inte så många köper färsk kanin men jag brukar säga att de kan laga den samtidigt som de äter korven, säger Magnus Andersson.
Till hjälp har han även med sig en ny kokbok med nio kaninrecept.
Magnus Andersson från Flädergården i Täppeshusen hade bland annat med sig kaninprodukter från egen uppfödning.Bild: MATHILDA AHLBERG
En som har varit med på mässan sedan starten är Stina Arnesdotter från LA organic olivoljor och hon återvänder gärna.
– Det är stämningen här, både folket som kommer och själva platsen, säger hon.
190203 Claes-Åke och Eva Bodén under mat- och dryckesmässa på Orangeriet den 3 januari 2019 i Varalöv.Bild: MATHILDA AHLBERG
Paret Eva och Claes-Åke Bodén har kommit från Klippan för att gå på mässan i Varalöv.
– Vi har precis kommit men vi ska gå runt och titta lite, det är roligt att se vad som finns. Jag har även ett presentkort med mig, en kombinerad mors dags- och födelsedagspresent som vi tänkte äta lite för sedan, säger Eva Bodén.
På dryckessidan finns också en del att i alla fall smaka på, för de som köper en biljett. Öl, vin, bubbel och sprit för de som vill testa innan ett eventuellt senare inköp på systembolaget.
Håkan och Carina Landén från Skälderviken har stannat framför Mackmyras flaskor, där Michael Hallström talar sig varm för whiskyn som gör sig så bra till parmesanost.
– Vi åker gärna till olika matmarknader. Det är alltid roligt att se vad vi har i närheten och så ska vi passa på att köpa parmesanost, säger Carina Landén.
Jonas Nyberg och Charlotte Van Hulzen från Orangeriet pressade vetegräs till små gröna shots.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen