Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oderljunga skola får svidande kritik

Stökiga lektioner och omfattande brister i undervisningen. Efter en inspektion på Oderljunga skola hotar Skolinspektionen med en halv miljon kronor i vite och bifogar en åtgärdslista med 19 punkter.

Eleverna på Oderljunga skola har åldersintegrerade klasser, men Skolinspektionen konstaterar att undervisningen inte har anpassats till elevernas behov.Bild: Niklas Gustavsson
Under fyra dagar i höstas gjorde Skolinspektionen besök på skolan i lilla Oderljunga. Det resulterade i allvarliga anmärkningar, brister som Perstorps kommun nu måste hantera för att slippa betala 500 000 kronor i vite.
– Jag kan inte skylla på något. Vi har inte haft tillräcklig koll på verksamheten, erkänner skolchef Åke Svensson.
Oderljunga skola är den enda på orten och har endast 57 elever i åldersintegrerade klasser upp till årskurs 6. Flera lärare är obehöriga och det finns elever med stora behov. Skolinspektionen konstaterar att undervisningen är inte strukturerad, den varken planeras eller organiseras utifrån elevers olika behov. Alla elever får inte den hjälp de behöver. På lågstadiet uppger lärare att de saknar kunskap för att kunna engagera alla elever.
På mellanstadiet hålls lektioner av en ensam lärare med tre årskurser. På mattelektionerna får eleverna får ofta arbeta enskilt och läraren rättar efter facit. I ämnena SO och NO gör alla eleverna samma sak. Intervjuade elever säger att de arbetar med samma böcker och uppgifter och gör samma prov oavsett om de går i årskurs 4, 5 eller 6. Lärarna bekräftar att undervisningen ofta blir för svårt för eleverna i årskurs 4, samtidigt som sexorna inte får tillräckliga utmaningar.
Lärarna klagar på att de inte får tillräckligt stöd av rektorn, och Skolinspektionen ger dem rätt.
Skolan uppfyller heller inte kraven när det gäller bedömning och betygssättning eftersom många lärare är obehöriga och saknar legitimation. Eleverna får inte heller fortlöpande information om sin utveckling.
Stök och spring stör arbetsron på lektionerna och kränkande tillmälen gör att eleverna inte alltid känner sig trygga. Skolinspektionen anmärker på att lärarna inte anmäler sådant till rektorn och kräver att skolan gör en plan för att förebygga kränkande behandling.
Bristerna på Odeljunga skola är så pass omfattande att Skolinspektionen gör ett vitesföreläggande på 500 000 kronor. 19 punkter finns på åtgärdslistan, och Perstorps kommun måste uppfylla dem före den 16 augusti i år.
Skolchefen Åke Svensson uppger att man redan har påbörjat det arbetet:
– Vi har förstärkt ledningsorganisationen på skolan. Från den 22 januari har vi tillförordnat en erfaren rektor och ska fokusera på samtliga åtgärder, säger han.
Kände ni till att det var så illa på skolan?
– Till viss del. Problemen eskalerade under hösten, säger Åke Svensson.
En bakomliggande faktor är rekryteringsproblem. Liksom många andra små skolor på landsbygden har Oderljunga skola haft svårt att locka behörig personal på alla plan.
– Men jag är inte orolig, vi ska åtgärda alla punkter, säger Åke Svensson.
Gå till toppen