Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återvinningscentral i Klippan saneras

Klippans kommun vill åt tomten där Nårab har sin återvinningscentral. Men först måste den saneras.

Nårabs vd Andreas Winkler vill att den nya styrelsen tar ställning till hur Klippans förfrågan ska hanteras. Men tomten måste saneras oavsett, säger han.Bild: Annsofie Wieland
En flytt av Klippans återvinningscentral från Åbytorp diskuteras, sedan Klippans kommun fått en förfrågan från företaget Meccom, som vill utöka sina lokaler mot järnvägen.
– Man skulle också kunna tänka sig att det blir trevligare att se en verksamhetsbyggnad istället för 30 sopcontainrar när man kommer med tåget till Klippan, säger kommundirektör Tomas Rikse.
En svårighet är att peka ut en annan lämplig plats för återvinningscentralen.
– Där har vi inte kommit särskilt långt. Och först måste frågan stötas och blötas, det är ju minst tre aktörer inblandade, säger han.
Återvinningscentralen ägs och drivs av kommunala Norra Åsbos renhållnings AB, Nårab, som i sin tur ägs av Klippan, Perstorp och Örkelljunga tillsammans.
Nårab har redan låtit göra en markundersökning av tomten där återvinningscentralen ligger, och som tidigare var en bilskrot. Då fann man föroreningar som måste saneras – förr hellre än senare, säger Nårabs vd Andreas Winkler.
– Vi måste göra det oavsett, för vi som markägare är skyldiga att göra det.
I vanliga fall skulle ansvaret fallit på den tidigare verksamheten som orsakat föroreningarna, men den gamla bilskroten har gått i konkurs.
En uppskattning av kostnaden är mellan en och två miljoner kronor. Då har Nårab ändå räknat med att kunna ta hand om massorna själva på sin anläggning i Hyllstofta.
– Ofta blir det mycket mer än vad man tror när man börja gräva och undersöka på plats. Så bättre ligga i överkant, säger Andreas Winkler.
Några beslut tas inte innan Nårabs nya styrelse tillträder i mars. Den får också ta ställning till vart återvinningscentralen i så fall skall flytta.
– Min erfarenhet är att det är en oerhört laddad fråga, så det måste ägarna besluta om. Också vem som ska betala.
Gå till toppen