Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: EU kan klara biffen. Trots vidrigt kött.

Bilderna är vidriga. Sjuka kor släpas fram på golvet i slakteriet utanför Warszawa, samma slakteri där bölder och tumörer skärs bort från djurkroppar innan köttet förpackas för försäljning.
”Vem ska äta det här osmakliga”, undrar en slakteriarbetare. ”Om du bara visste vad du äter”, svarar slakterikollegan på en wallraffande polsk tv-journalists bilder, som visas av SVT:s Rapport. Tack vare journalisten vet världen mer om vem som ätit av det okontrollerade köttet: restauranggäster i Uppsala, bland andra.
I höstas avslöjade SVT:s Uppdrag granskning en annan skandal med ursprung i Central- och Östeuropa. Falska sjuksköterskor har bluffat till sig legitimationer och därefter fått jobb inom svensk sjukvård. Personerna har betalat för en utbildningsplats, skrivits in, fått betyg och examensbevis i Rumänien eller Polen för att sedan bli legitimerade av Socialstyrelsen – utan att någonsin ha läst utbildningen.
Skandaler som dessa ökar självfallet inte svenskarnas tro på EU. Men skulle det vara rättvist att kritisera det europeiska samarbetet?
Ingenting talar för att det hade fuskats mindre med polskt exportkött eller rumänsk medicinsk utbildning om Sverige valt att stå utanför den europeiska unionen.
Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, är tydlig med vem som är ansvarig för att kött från sjuka polska djur sålts till svenska grossister. ”Det är företaget i Polen”, säger hon i DN. Det är företaget som släppt ut sjukt kött på marknaden.
EU har gemensam lagstiftning kring livsmedelssäkerhet, vilket möjliggör öppna gränser. Sedan måste varje enskilt EU-land se till att reglerna följs.
På samma sätt finns inom EU ett direktiv som detaljerat beskriver hur sjuksköterskeutbildningen måste gå till för att garantera patientsäkerheten. Utbildningen ska ske på heltid och innehålla 4 600 timmar undervisning – hälften teori och hälften praktik, skriver SVT på nätet.
Uppenbarligen finns det utrymmen där korruptionen frodas. Det kan handla om enstaka giriga företagare eller korrupta veterinärer som gör sig en hacka på att runda reglerna och hoppas att tillsynspersonalen inte är alltför närgången.
På en pressträff i riksdagen i torsdags presenterade Liberalerna Cecilia Wikström och Allan Widman, sina toppkandidater till EU-valet den 26 maj. ”Vi är det parti som vill samarbeta mest i Europa”, sade partiledaren Jan Björklund inte utan stolthet. Cecilia Wikström fyllde på: ”Jag kan lova er den mest positiva kampanjen med de mest konkreta förslagen.”
Det kan låta som krystade krumbukter och retoriska reptrick. Men Liberalerna har rätt. Det krävs mer, inte mindre, samarbete i Europa.
Om det så handlar om klimatpåverkande utsläpp, internationell kriminalitet, flyktingströmmar, unket kött eller fejkade yrkesbevis. Genom mer samarbete blir Europa en bättre kontinent.
Gå till toppen