Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jägaren som sköt joggaren i Klippan häktas – hovrätten ändrar tingsrätten beslut

Den misstänkte jägaren som sköt en joggare i Klippan förra året häktas. Nu måste mannen, som är misstänkt för mordförsök, åter komma till Helsingborg för att svara på frågor.

Det var i slutet av november förra året som 75-årige Olle Rosdahl blev skjuten vid 04.30 på morgonen när han var ute på sin joggingrunda. En norsk jägare misstänktes då för grovt vållande till kroppsskada.
Den manlige jägaren släpptes på fri fot men för drygt en vecka sedan anhölls mannen i sin frånvaro igen – då misstänkt för mordförsök.
Mannen förhördes och åklagaren begärde honom häktad misstänkt för mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel av Olle Rosdahl.
Läs också Sköt joggare – misstänks för mordförsök
Men Helsingborgs tingsrätt beslutade att mannen skulle släppas på fri fot igen, ett beslut som åklagaren överklagade och på måndagseftermiddagen fick han rätt då hovrätten gick på hans linje och häktade den norske jägaren i sin utevaro eftersom han rest hem till Norge igen.
– De ändrade tingsrättens beslut och de gick på min rubricering också, säger åklagaren Ola Lavie.
Det betyder att mannen nu är misstänkt för mordförsök och nu måste komma till Helsingborg ännu en gång för ytterligare förhör och sedan bli kvar i häktet.
– Nu får jag ta kontakt med de norska myndigheterna igen. Jag räknar med att han känner till beslutet för hans försvarsadvokat har ju också fått ta del av det, säger Ola Lavie.
Läs också Olle Rosdahl, 75: ”Han lyckades inte skjuta mig riktigt, så jag lever ännu”
Det som, enligt Ola Lavie, spelat roll för häktningen är den film från jägarens sikte som visar vad han sett den där tidiga morgonen i november förra året. Och enligt Ola Lavie är det uppenbart att det inte ser ut som ett djur på filmen.
– Jag kan säga att man ser i siktet, som spelar in själva gärningen, att han siktar mot en person men han menar att det är ett rådjur. Men jag tycker att det framgår tydligt att det är en person, säger Ola Lavie.
Gå till toppen