Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Robin Paulsson leder nya Fråga Lund: ”Jag ska vara folkets representant”

Komikern Robin Paulsson blir Fråga Lunds nya programledare.
– Det är bättre att vara ärlig och säga att "jag kommer ha den här rollen", och inte låtsas som jag har en akademisk bakgrund, för det har jag inte.

"De säger att man ska omge sig med smartare personer än sig själv och då har jag hamnat på rätt ställe", säger Robin Paulsson.Bild: Janne Danielsson
När tv-programmet Fråga Lund återuppstod med en ny säsong 2016 möttes det av blandade reaktioner. Programmet hade då gått ifrån att vara akademiskt och vetenskapligt till att bli mer av ett underhållningsprogram, med komikern Kristian Luuk i spetsen.
En del tittare tyckte att nysatsningen var för flamsig och banal. Men efter ytterligare två säsonger med Kristian Luuk utsågs Fråga Lund till "Årets folkbildare" och kritiken la sig.
En ny säsong har planerats sedan dess, denna gång med komikern Robin Paulsson som programledare.
– När Kristian Luuk tog över programmet blev det en annan stil, lite mer underhållning. Jag känner mig ganska bekväm med att ta över efter Kristian, eftersom vi är ganska lika i vår stil som programledare, säger Robin Paulsson.
– Jag ska inte ändra på så mycket, utan köra vidare i samma anda som Kristian. Jag ska vara folkets representant, ställa dumma frågor och lätta upp stämningen, säger han.
Robin Paulsson är uppvuxen i Åkarp och har gått på gymnasiet i Lund. Han har däremot aldrig läst vid Lunds universitet, som många av experterna i Fråga Lund kommer ifrån.
– Jag har ingen akademisk bakgrund, vilket kanske inte behöver vara något dåligt eftersom jag ska ha den rollen som jag ska ha. Det finns tillräckligt mycket högskolepoäng i studion som det är.
Fråga Lund från 1973. Carl H Lindroth, David Ingvar, Jörgen Weibull, Sten von Friesen, Jan-Öjvind Swahn och Gerhard Bendz.Bild: Göran Strandberg
En del av kommentarerna när Fråga Lund återuppstod gällde vilken nytta det skulle ha idag – när vi har Wikipedia och Google så nära till hands. Enligt Robin Paulsson har programmet förändrats, just på grund av det, och för honom är tjusningen när man får svar på vardagsfunderingar.
– Som varför strumporna alltid hamnar i lakanet när man tvättar. Det känner jag igen men jag vet inte varför det händer. Historia kan man googla fram, men vardagsgrejerna är svårare att få svar på. Det är det fina med programmet, säger Robin Paulsson.
Och humor, menar han, hjälper för att förstå och komma ihåg det man lär sig. Robin Paulsson minns väl en lärare i mellanstadiet.
– Han berättade om kalla kriget och gjorde en dramatisering av det för oss. Jag minns det idag för att han lärde oss det på ett roligt sätt, det satte sig.
Men även om underhållning och humor ligger Robin Paulsson varmt om hjärtat, så är han noga med att betona att Fråga Lund inte är ett humorprogram.
– Det är inte humor, men om det är underhållande så är det en bonus. Först och främst ska vi ta reda på något, sen kanske det blir roligt när man gör det. Men det är inget humorprogram och jag ska inte låtsas som att det är det, även om jag är komiker, säger han.
Fråga Lund sänds i höst.
Fakta

Fråga Lund

Programmet går ut på att en panel med akademiker och professorer svarar på frågor.

Fråga Lund sändes för första gången år 1962, från en studio i Malmö.

Det har sedan sänts i många omgångar, med uppehåll från 1981 till 1993 och från 2000 till 2016.

Programledare har varit Jan-Öjvind Swahn, Philip Sandblom, Bertil Svensson, Gunnel Werner och Kristian Luuk.

Gå till toppen