Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butik utan personalliggare får böter

När Skatteverket gjorde en oanmäld kontroll saknades personalliggare för en person som var verksam i lokalen. Nu får Landskronabutiken betala 15 000 kronor i kontrollavgift.

Det var i februari som Skatteverkets kontrollant kom in in i butiken för att göra en personalliggarkontroll. Men den fanns inte i lokalen.
Enligt lag ska den som driver restaurang-, frisör- eller tvätteriverksamhet föra en personalliggare för att dokumentera alla som arbetar i verksamheten.
Innehavaren till butiken menade dock att de inte bedriver restaurangverksamhet och därför inte omfattas av lagen.
Företaget hänvisar till uppgifter på Skatteverkets hemsida om att de ska föra personalliggare från första juli 2018, och inte vid tidpunkten för kontrollantens besök.
Därför överklagades beslutet för att slippa kontrollavgiften, totalt 15 000 kronor.
Skatteverket håller dock fast vid sitt beslut och pekar bland annat på att företaget tillreder dagens rätt och därför ägnar sig åt restaurangverksamhet.
Förvaltningsrätten håller med, menar att näringsidkaren är skyldig att informera sig om de regler som gäller, och avslår överklagandet.
Gå till toppen