Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hunduppfödare i Kullabygden döms för trots mot djurförbud

En kvinna har dömts till 3 500 kronor för brott mot djurskyddslagen sedan hon trots djurförbud träffat hundar som omhändertagits av länsstyrelsen. Hon döms också för att ha hållit sin kennel i en alltför smutsig miljö.

I slutet av maj 2015 gjorde länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ett besök hos en kvinna som födde upp hundar i Kullabygden. Det man upplevde vid besöket – stor oordning, intorkat kiss och bajs och hundar med inflammerade ögon – gjorde att man bestämde sig för ett omedelbart omhändertagande.
De elva hundarna som kvinnan hade i bostaden blev placerade på djurpensionat. Efter händelsen utfärdade länsstyrelsen ett förbud för kvinnan att ha djur.
Läs också Hundar for illa i Kullabygden – uppfödaren åtalas
Nyligen ställdes kvinnan inför rätta åtalad för tre fall av brott mot djurskyddslagen. Åklagaren hävdar att det både handlar om den bristande rengöringen i kvinnans bostad, men även att hundarna varit smutsiga, att flera av hundarna haft ögoninflammation och i något fall även tandköttsinflammation och för långa klor.
Kvinnan är också misstänkt för att vid två olika tillfällen ha trotsat djurförbudet. Vid det ena tillfället befann hon sig hos sina föräldrar som har hund. Vid det andra hälsade hon på sina egna hundar som då hade omplacerats.
Under hela polisutredningen har kvinnan nekat till brott. Och hävdat att det alls inte var så illa städat som länsstyrelsen hävdat. Flera av hundarna hade kort före länsstyrelsens första besök dessutom ställts ut med gott resultat.
En av hundarna hade endast någon vecka före tillslaget varit hos en annan veterinär som vittnade i tingsrätten att han inte reagerade över att något skulle vara galet.
Tingsrätten konstaterar nu att den bristfälliga städningen gör att kvinnan ska dömas för brott mot djurskyddslagen. Däremot frias hon vad gäller ögoninflammationerna och bristande kloklippning, men döms för att inte kontaktat veterinär för tandköttsinflammationerna.
Hon frias också för att ha brutit mot djurförbudet. Vid tillfället hos föräldrarna anser inte tingsrätten det bevisat att det var hon som tog hand om de hundarna. Däremot fälls hon för att vid ett annat tillfälle ha träffat fyra av de hundar som länsstyrelsen omhändertog.
Påföljden blir 70 dagsböter a 50 kronor.
Gå till toppen