Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjuv och Åstorp samarbetar kring vuxenutbildningar

Billigare och bredare utbud. Det blir resultatet av samarbetet mellan de båda kommunerna, som redan inletts.

I både Bjuv och Åstorp har det funnits vuxenutbildning att tillgå sedan tidigare. Genom Familjen Helsingborg finns också en rad yrkesutbildningar att söka. Men nu har de två kommunerna börjat samarbeta ännu mer.
– Det är av ekonomiska skäl som vi samordnar undervisningen för de studerande, säger Carina Järold-Mattsson, avdelningschef för tillväxt och arbete i Bjuvs kommun.
Katrin Olsson som är rektor på vuxenutbildningen i Åstorp håller med. Att bedriva samma typ av utbildning med så få kilometers avstånd är inte det smartaste sättet att fördela resurser på, menar hon.
– Det här gör vi för att erbjuda så mycket som möjligt för så lite pengar som möjligt, säger Katrin Olsson.
Genom samarbetet kommer Bjuvs och Åstorps elever kunna erbjudas både närstudier – alltså på plats i ett klassrum – och distansstudier i gymnasiala ämnen och inom SFI.
Upplägget framöver blir att Åstorp erbjuder flera utbildningar på distans och Bjuv erbjuder fler kurser med närstudier.
Fakta

Kursutbud i Åstorp

Distansutbildningar gymnasiekurser: Samhällskunskap, historia, engelska och svenska.

Närstudier gymnasiekurser: Naturkunskap.

SFI: Närstudier i SFI A och B.

Fakta

Kursutbud Bjuv

Närstudier gymnasiekurser: Svenska, engelska, historia, samhällskunskap, religion och pedagogiskt ledarskap.

SFI: Distansstudier i SFI C och D.

Samarbetet kring SFI börjar redan första april medan samarbetet kring närstudier kommer igång först till terminsstarten i augusti. Därefter kommer samarbetet att utvärderas varje halvår. Förutom att utbildningarna blir mer ekonomiska är syftet också att göra det smidigare att läsa upp sina kurser.
– Vi hoppas att det kan bli lite bättre. Hela grejen med vuxenutbildningarna är att det ska vara flexibelt, säger Katrin Olsson.
Gå till toppen