Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

91-åriga Gullan Bornemark prisad på Grammisgalan

91-åriga legendaren Gullan Bornemark prisades för sitt senaste album. Även Helsingborgskonstnären Gustaf Holtenäs prisades för årets bästa musikvideo.

Gullan Bornemark fick ta emot en grammis för bästa barnalbum. Sonen Dan Bornemark var med på scenen.Bild: Christine Olsson/TT
På torsdagskvällen samlades den svenska musikeliten på Annexet i Stockholm för årets Grammisgala. En av galans allra största applåder kom när vinnaren i barnmusikklassen presenterades. Gullan Bornemark, idag 91 år, från Limhamn fick priset för sitt album ”Mina favoriter” som hon spelat in tillsammans med sonen Dan Bornemark och barnbarnen Hjördis och Signe.
– Nu får ni inte ta fel. Jag är inte årets nykomling. Jag är 91 år. Är jag den äldsta här? inledde Gullan Bornemark sitt tacktal från scenen.
Hon hade med sig sonen Dan Bornemark upp på scen och berättade att det var han som var idégivaren och producent till albumet.
– Vi har haft fem härliga år som vi har hållit på med den här skivan och som det inte var nog får vi nu en grammis också, sade Gullan Bornemark.
Limhamnsbon Erik Nilsson (till vänster) driver skivbolaget dB Productions i Limhamn och gav ut albumet "”Amanda Maier: Volume 3” av Zilliacus/Raitinen/Forsberg. På torsdagskvällen prisades albumet med en grammis i den klassiska genren. I mitten Kari Raitinen och till höger Cecilia Zilliacus.Bild: Christine Olsson/TT
En annan skånsk grammis blev det i den klassiska genren. Cecilia Zilliacus, Kati Raitinen och Bengt Forsbergs album ”Amanda Maier: Volume 3” är utgivet på Malmöskivbolaget dB productions. Skivbolaget grundades 1989 av förre MSO-chefen Dragan Buvac, men drivs sedan 2005 av en annan Limhamnsbo: Erik Nilsson som också var med uppe på scen för att ta emot grammisen.
Helsingborgskonstnären Gustaf Holtenäs prisades för sin musikvideo till Jenny Wilsons låt "Rapin*". Wilson berättade från scen att hon är så glad att hon hittade Holtenäs för att hans formspråk passade perfekt till låten som handlar om våldtäkt.
Malmörapparen Cismaan ”Ozzy” Maxamed var nominerad till tre grammisar i klasserna ”Årets nykomling”, ”Årets textförfattare” och ”Årets hiphop”, men fick gå hem lottlös. Det fick också vokalkvartetten Åkervinda från Malmö som var nominerade i folkmusiksklassen.
Ett av galans mest känslomässiga ögonblick var när Tim ”Avicii” Bergling postumt tilldelades Ifpis hederspris. Aviciis pappa Klas Bergling tog emot priset.
Klas Bergling tog emot årets hederspris som tilldelats hans son Tim "Avicii" Bergling.Bild: Naina Helén Jåma/TT
– Vi saknar Tim. Han har lämnat en stor tomhet efter sig. Samtidigt har vi fått så mycket kärlek och support från alla hans fans, samarbetspartners, arbetskamrater och vänner, sade Klas Bergling.
Galans mesta vinnare blev Robyn och Seinabo Sey som vann två grammisar var. Robyn var dock inte på plats på Grammisgalan, utan i Malmö där hon på fredagen gör en konsert på Malmö Live. Oroväckande nog berättade hennes tacktalare att hon ligger sjuk i Malmö.
Seinabo Sey under Grammisgalan.Bild: Christine Olsson/TT

Här är alla kvällens vinnare:

Årets jazz: Amanda Ginsburg ”Jag har funderat på en sak”.
Årets hårdorck/metal: Tribulation ”Down below”
Årets folkmusik: Per Gudmundson & Bengan Janson ”Hjeltamôs”
Årets elektro/dans: Neneh Cherry ”Broken politics”
Årets visa/singer-songwriter: Slowgold ”Mörkare”
Årets alternativa pop: Sarah Klang ”Love in the milky way”
Årets dansband: Blender ”Gambla litegrann”
Årets nykomling: Imenella ”Chagga, moves remix”
Årets barnalbum: Gullan Bornemark ”Mina egna favoriter”
Årets producent: Simon Superti för sitt arbete med bla Adel och Dani M
Årets specialpris: Janne Hansson på skivstudion Atlantis i Stockholm.
Årets textförfattare: Seinabo Sey ”I’m a dream”
Årets klassiska: Zilliacus/Raitinen/Forsberg ”Amanda Maier: Volume 3”
Årets kompositör: Ludwig Göransson för verk med Childish Gambino m fl.
Årets hederspris: Tim ”Avicii” Bergling
Årets hiphop: Jireel "18"
Årets rock: Hurula "Oss är allt"
Årets låt: Robyn "Missing You"
Årets musikvideo: Gustaf Holtenäs för Jenny Wilsons "Rapin*"
Årets artist: Z.E
Årets album: Seinabo Sey "I'm a dream".
Gå till toppen