Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inrikesministern kom till Malmö med löften om fler poliser

Malmöpolisen ligger i framkant i arbetet med grova brott. Men polisen i Malmö är i trängande behov av ökade resurser och kommer under de närmaste åren att få ett tillskott i form av fler poliser, fler civila utredare och nya verktyg i kampen mot gängbrotten.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kom på besök till Herrgården i Malmö och fick tillsammans med S-kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh en förevisning av övervakningskamerorna i området.Bild: Patrik Renmark
Det löftet ger inrikesminister Mikael Damberg (S), som på fredagen kom till Malmö för samtal med polischefer, åklagare och polisstudenter – och för en obligatorisk ministerrundvandring på Rosengård.
– Polisen måste få mer personal, bättre verktyg och nya muskler för att komma åt de kriminella gängen. Inte minst datalagringen är central. De digitala spår som brottslingar lämnar efter sig utgör ofta avgörande bevisning mot de här gängen, säger han.
Det var bara två veckor sedan Mikael Damberg gjorde sin första arbetsdag som inrikesminister med ansvar för landets polis- och åklagarväsende. Han valde medvetet Malmö för sin första resa för att på plats i staden "få lyssna till polisen hur de jobbar".
Efter ett inledande besök på Rättscentrum kom Mikael Damberg till Herrgården, Malmös mest segregerade bostadsområde som länge besvärats av olika typer av gängbrott.
En tänkt halvtimmeslång rundvandring kortades dock till en kort pratstund vid den lokala bensinmacken med polismän och områdesvärdar. På en bärbar dator fick Mikael Damberg se livebilder, bland annat på sig själv, från övervakningskamerorna i närområdet.
– Förr var det tal om att sådana här kameror skapade ett övergångssamhälle. Så är det inte längre, sade han.
Därefter berättade områdesvärdarna Abdi Jama och Chokri Chokback om hur de förebygger brott i och omkring Herrgården.
– Ni känner lite folk här? undrade ministern.
– Ja, vi har ett stort nätverk, fick han veta.
– Det är ett bra jobb ni gör!
– Ja, vi försöker.
Sedan blev det poliseskort till den nya polisutbildningen på Malmö universitet. I ett klassrum redogjorde tre elever för den risk som finns för alla polismän att ägna sig åt etnisk diskriminering vid inre utlänningskontroller.
– Vi kan inte bara gå på utseende. Vi måste se till flera faktorer, förklarade en av polisstudenterna.
Inrikesministern var entusiastisk:
– Sådana här moraliska och etniska dilemman är jättespännande. Allt kan inte finnas i en handbok. Alla måste hitta sin egen kompass, sade Damberg, som tackade studenterna för att de valt "ett jätteviktigt yrke".
– Hoppas ni trivs, sade han.
Lektion pågår. Mikael Damberg hälsade på i ett klassrum på Malmö universitet med nyblivna polisstudenter. Av säkerhetsskäl ville de inte bli fotograferade.Bild: Andreas Hillergren/TT
Mikael Damberg fick dock veta att sex av 96 elever redan lämnat polisutbildningen. Två av dem dök aldrig upp, fyra har redan efter två veckor tagit ett studieuppehåll.
Nu efterlyser utbildningsledarna ökad lokal makt över rekryteringen så att fler personer med utländsk bakgrund vill utbilda sig till poliser i Malmö.
– Vi vill gärna att eleverna speglar befolkningsunderlaget. Det ser vi som vår skyldighet när vi ligger i Malmö, sade universitetslektorn Caroline Mellgren.
Från en soffa på 16:e våningen fick inrikesministern en vidare vy ut över staden – med Malmö Live och den nya Rekryteringsmyndigheten på nära håll och med Rosengård, Limhamn och Öresundsbron mer i fjärran. I just den soffan gav han svar på HD och Sydsvenskans frågor kring Malmöpolisens fyra stora utmaningar.
Inrikesminister Mikael Damberg.Bild: Andreas Hillergren/TT
Malmös rykte i Sverige och internationellt solkas av skjutningar och mord. Sju mordåtal och mordrättegångar är på gång. Men vilket är ditt långsiktiga recept för att avstyra våldsvågen?
– Det är tydligt att polisen i dag har fler häktade. Man jobbar mycket med underrättelseverksamhet för att följa och sätta dit de kriminella nätverken. Det verkar lyckas i större utsträckning nu än tidigare. Men långsiktigt måste vi bygga ut polisorganisationen.
– På flera områden ligger Malmö i framkant. Det var ju polisen här som tidigt efterlyste skarpare vapenlagar som ett sätt att komma åt gängen. Med skärpta straff häktas idag fem gånger fler än för ett år sedan för grova vapenbrott.
– Malmöpolisen driver också utvecklingen framåt med nya kameralösningar. Det har idag allmän och bred acceptans. Vi går nu fram med lagstiftning så att polisen själv kan bestämma var kamerorna sätts upp.
Malmöpolisen har mer än tjugo ouppklarade mord sedan 2016. Det kräver mer utredningsresurser. Finns de att tillgå?
– Visst behöver Malmöpolisen mer resurser. Idag måste polisen avstå från att utreda ärenden därför att något annat är viktigare. Polisorganisationen måste växa med 10 000 nya anställda fram till 2024. Men vi kan inte utbilda 10 000 nya poliser fram till 2024. Därför måste polisen också få fler civilanställda. De kan bedriva en stor del av utredningsarbetet.
Gränskontrollerna stjäl en hel del av Malmö- och Skånepolisens knappa polisresurser. Hur vill du lösa det problemet?
– Nu bemannar polisen gränskontrollerna lite smartare. Dessutom måste vi hitta nya tekniska lösningar. Vi bör ta efter Nederländerna som jobbar med moderna kamerasystem vid sina gränser. Det handlar dels om ansiktsigenkänning, men också om att titta på vilka bilar som rör sig fram och tillbaka över gränsen.
– Dessutom ökar samarbetet mellan tull, polis och kustbevakning. Då upptäcker vi ologiska gränsdragningar. Med små ändringar kan vi göra det lättare för polisen att göra sitt arbete. Att ge passkontrollanter ökade befogenheter för att underlätta jobbet för utbildade poliser är definitivt en fråga jag ska titta vidare på.
Det är personalbrist inom polisen med många avhopp. Hur ska du motverka det?
– Idag har jag fått veta att 40 avhoppade medarbetare här i Region syd återvänt till polisen. Den stora omorganisationen gjorde många besvikna. Nu börjar organisationen fungera bättre. Det märker många tidigare poliser. Polisorganisationen växer. Vi har fått en diskussion kring löner och villkor som gör det attraktivt att vara polis.
Gå till toppen