Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bröderna Joelsson lyfter i varsin sport

Bröderna Erik och Oskar Joelsson har alltid följts åt – men valde olika sporter. Nu ska de lyfta basketen och handbollen i Helsingborg.

Erik och Oskar Joelsson. Samma uppväxt, två olika sporter.Bild: Sven-Erik Svensson
De kommer ut tillsammans till Idrottens hus A-hall. Storebror Erik Joelsson i Helsingborgs Basketbollklubbs blå dräkt. Lillebror Oskar Joelsson i OV:s gröna handbollsdress.
Att bröderna Joelsson går sida vid sida är ingen slump. Det är så duon fungerar.
– Jag har aldrig förstått det där med syskon som bråkar, säger 18-årige Oskar och får medhåll av storebror Erik.
– Vi har aldrig fattat det där. Vi har nog aldrig slagits och vi ses hela tiden och pratar. Om inte den egna sporten är i vägen så ser vi alltid varandras matcher, säger 21-årige Erik.
Därmed blir det en intensiv lördag för bröderna som, trots relativt ung ålder, växt till kuggar i sina respektive klubbar.
För under lördagen skrudas Helsingborg arena grön. Klockan 14 spelar Oskar och hans OV mot Rimbo och två timmar senare är det OV:s formstarka damlag som möter Aranäs på samma plats. Vid 18 vrids blickarna åt söder och GA-hallen där Eriks HBBK tar emot Luleå Steelers.
Under säsongerna håller de till i olika sporter och i olika delar av staden, men under sommaren är det annat:
– Då tränar vi rätt mycket tillsammans och då vill jag bli bättre än han, säger Joel och nickar mot Erik.
– Förr var jag starkare i allt och behövde inte ta i. Men nu när han är större så gäller det fasen att prestera, skrattar storebror och tillägger:
– Varje sommar är jag med och spelar beachhandboll. Det är skitkul.
Erik och Oskar Joelsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Bägge höll på med fotboll i Eskilsminne när de blev lockade av kompisar till basketen. Bröderna fastnade snabbt för sporten och hade kanske varit lagkamrater i dag om inte en annan sport marknadsförts på bästa sätt.
2011 spelades handbolls-VM i Sverige och under de svenska stjärnornas framfart i Malmö och Göteborg skapades en framtida landslagskapten i Helsingborg.
– Det såg jäkligt kul ut på tv så det ville jag också testa. Under ett år höll jag på med handboll, basket och fotboll innan mamma och pappa tyckte att jag skulle välja bort något, säger Oskar Joelsson.
Var det svårt att välja?
– Nu i efterhand ångrar jag att jag valde bort basketen mot fotbollen, säger Oskar. Jag tycker fortfarande att det är roligare att kolla på basket än handboll.
Erik började spela basket som 13-åring och två år senare representerade han Sverige i U15-landslaget, men något mästerskap blev det aldrig utan han var reserv till två EM. I somras blev Oskar, som lagkapten, Europamästare med handbollens U18-lag.
– Hur många landskamper har du nu, Oskar? frågar Erik.
– 18, tror jag, säger Oskar efter att ha räknat en stund.
– Jaha, jag har 20, kommer det blixtsnabbt från Erik med ett skratt innan han fortsätter:
– Att vara mest meriterad i familjen kommer inte hålla så länge till så jag får passa på.
Basket och handboll i svenska andraligor är inga miljöer där det faller pengar från himlen – om det nu skulle vara en drivkraft. Bröderna pratar i stället varmt om sina idrottsfamiljer utanför familjen Joelsson.
– HBBK är en familjär förening. Alla från A-laget hela vägen ner pratar med varandra. Jag har ett leende på läpparna varje gång jag kommer till hallen. Motivation kommer automatiskt – även om det hade varit lite lättare om man haft lite pengar ibland, säger Erik.
– Mycket av livet byggs upp kring din sport. Det är de kompisarna du träffar och umgås med utanför, säger Oskar.
Erik nickar.
– Att spela mot Luleå borta tar en hel helg och då gäller det att trivas. Att åka upp och inte ha roligt fungerar inte.
Bröderna Erik och Oaskar Joelsson som ska lyfta sina klubbar.Bild: Sven-Erik Svensson
De spelar i lag som aspirerar på något större. Och visst har även bröderna drömmar.
– Först ville man spela utomlands och jag gav det en ordentlig chans, men jag kom inte igenom tillräckligt och jag stannade hemma i Helsingborg, säger Erik.
Efter det fyraåriga idrottsprogrammet på Filborna läser han nu till brandingenjör i Lund.
– Konstigt nog går basketen nu bättre än vad den någonsin gjort. Så länge det fortsätter uppåt vet man inte hur bra det kan gå, säger Erik.
Lillebror Oskar har målet att nå utomlands med sin handboll och då utanför Skandinavien.
– Bundesliga, den nivån. Några i laget har testat i Norge, men det är inte mycket bättre än den svenska högstaligan.
Det betyder inte att Oskar stressar på något sätt. Han har rena lyxen på hemmaplan.
– Jag trivs väldigt bra och jag vill inte lämna hemmet med mamma och pappa där någon annan städar, tvättar och lagar mat. Det vill jag ha kvar och går vi upp i Handbollsligan finns det ingen anledning att röra på sig, säger Oskar som fyller 19 i veckan.
– Du, jag flyttade när jag var 19, säger Erik med skratt och klar hänvisning till att glidarlivet kan vara över snabbare än man kan ana.
Erik Joelsson är en ung lagkapten i HBBK. Att han fick ansvaret ”bara blev så” i samband med att laget gjorde en nysatsning för några år sedan. Han var då, som 18-åring, med två år bakom sig i laget den kulturbärande veteranen.
– Jag gillar rollen och ansvaret. Det är nog sådan jag är, funderar Erik.
Oskar har också visat ledaregenskaper – i landslaget.
Han vann U18-EM som lagkapten. Men i OV Helsingborg med spelare som Jonathan Wilthorn, Oskar Hansson, Linus Nileskog och flera andra som spelat ihop sedan urminnes tider är det svårt att som 18-åring ta en ledande roll.
– Inte än, inte i det gänget. Man får vara glad om man ens hörs, skrattar Oskar.
Fakta

En bror om sin bror

Erik om Oskar

”Det är en bra brorsa att ha. Även om han är tre år yngre har vi alltid lekt och varit varandras bästa kompisar och med Oskar kan man prata med allt om. Vi har förutom basket och handbollen mycket fotboll gemensamt. Vi är båda stora Liverpoolfans. Har samma musiksmak så vi pratar om allt.”

Oskar om Erik

”Han är en bror som har allt man kan önska sig. Jag har alltid sett upp till honom i träning eller annat. I och med att Erik alltid har varit bra i skolan har lärarna förväntat sig samma av mig, så jag har haft några pluspoäng redan från början.”

Gå till toppen