Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färgsprakande i vintermörkret med Cosplay i Tryckeriet

Danser från Youtube, masker från tv-spel och karaktärer från den japanska serievärlden. På lördagen såg det ut som om någon vält ut en gigantisk leksakslåda i Aktivitetshuset Tryckeriet och väckt alla karaktärerna till liv.

Fia Stegroth har kanske dagens tuffaste utmaning. Hon går runt på ett par klövar, som är som högklackade skor utan klackar. Men är man druid satyr så är man. Tillsammans med Anton Käll ska hon avgöra vem som vinner Cosplaytävlingen.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är tredje gången eventet Popycon hålls i Helsingborg, med Cosplaytävling som huvudattraktion. Japansk popkultur av alla slag samsas om utrymmet i Tryckeriet på Vasatorp, där andra våningen inom kort ska bli en fritidsgård.
– Normalt träffas de här ungdomarna på nätet. Det är stort att de kan träffas här i verkliga livet också. Man ser glädjen i ögonen på dem, tycker fritidsledare Jeanette Blixt, som är en av arrangörerna.
Läs också Det här vill helsingborgarna se i HD:s gamla tryckeri
Man hinner inte ens in genom det glittriga draperiet innan man möter den gigantiske Alve Nehez och hans lilla pappa.
– Tur att man har en kombibil, skrattar pappan Robert Nehez.
Det tar sonen omkring 20 minuter att få på sig den egenbyggda jättedräkten som dark angel (mörk ängel) från figurspelet Warhammer.
Alve Nehez har alltid gillat att bygga – först tillsammans med pappa och numera själv. Men pappa Robert Nehez får skjutsa runt sonen på Cosplayevent. Warhammerkostymen går knappast att ta med på bussen.Bild: Sven-Erik Svensson
Läs också "Det är roligt att se ut som ens favoritkaraktärer"
Alve Nehez ska inte tävla på lördagen för han är inte nybörjare i Cosplay – ett slags rollfigursgestaltning. Men det ska Mika Kideborn.
Hon är för dagen sin rollfigur Mal från Disneys Decendants, en färgsprakande skurk som får chansen att komma över till de goda. Hela familjen är engagerad och gillar Animé (japansk animerad film).
– Jag tycker att Mal är cool och snygg. Men ibland är jag den goda häxan Kiki istället, säger Mika Kideborn.
Färgsprakande i vintermörkret. Mika Kideborn och hela hennes familj älskar animé och att åka på event.Bild: Sven-Erik Svensson
Sporten Ludo är en gentlemannasport, förklarar Georg Johansson. Det skulle man annars inte tro när han talar om dödlig och ickedödlig träff. Det sprakar till när de lysande lasersvärden slår ihop.
– Man blir som ett barn igen av den här sporten. Det gäller att överlista sin motståndare. Eftersom vi själva måste deklarera att vi blivit träffade bygger den helt på ärlighet, säger instruktören Georg Johansson.
”Det skulle vara häftigt att få lära sig det här. Ludo är jättecoolt”, tycker Felix Pavlovic när George Johansson gett honom en snabbintroduktion. Kanske kommer en Ludoskola att startas i Helsingborg till våren.Bild: Sven-Erik Svensson
Så drar den koreanska popmusiken igång och en danstrupp intar scenen. Stegen har tjejerna tränat in efter filmer på Youtube. Det är energin i musiken och den komplicerade koreografin lockar dem.
– Det är svårt att förklara, men känslan av perfektion i dansen inspirerar oss. När man dansar till något som någon annan lagt så mycket energi på att skapa känner man en styrka, säger Tamarah Asaa Jumaah.
Kanske var det framtida dansare som tittade på när ”Dancecrew” körde koreansk pop med komplicerad dans i aktivitetshuset.Bild: Sven-Erik Svensson
Cosplaytävlingen är lördagens huvudpunkt. Så vad tycker domarna behövs av en vinnande cosplayer?
– Man kan göra sin dräkt i vilket material som helst och behöver inte vara så proffsig, men man måste gå in i karaktären. Det ska vara blod svett och tårar, säger Anton Käll.
– Mod är viktigast. Man måste ha självförtroende, tycker Fia Stegroth.
Gå till toppen