Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författare utan författardrömmar

Åstorpssonen Hans Svensson skriver för att det är kul. Så här långt har det blivit fyra böcker. Men om hans gamla gymnasielärare fått bestämma borde han inte skriva något alls.

Amatörförfattaren Hans Svensson i Ljungbyhed gillar att skriva med svärta och humor. Nästa bok kan vara att skildra det politiska klimatet i samhället.Bild: Stefan Ed
Vi träffas i det gamla caféet på Storgatan i Åstorp. Den gamla inredningen matchar väl Hans Svensson klädsel. En snygg välansad mustasch och den svarta flugan gör sig bra till de patinerade möblerna.
Men om man kallar Hans Svensson författare börjar han skruva något obekvämt på sig.
– Jag skriver helt enkelt bara för att det är roligt. Att skriva är inget jag kan livnära mig på. Jag gör allting själv, från att skriva till layout och grafisk formgivning och sälja böckerna. Men jag tar alltid hjälp av kritiska korrekturläsare innan det är klart, säger han.
Hans Svensson är uppvuxen och arbetar i Åstorp men bor med familjen i Ljungbyhed.Bild: Stefan Ed
Likt många andra i denna del av Skåne vill han inte förhäva sig utan understryker att författarskapet är mer av en hobby. Böckerna han har skrivit har ofta tillkommit i bilen.
– När jag ändå suttit och väntat i bilen efter att ha kört barnen till en aktivitet har jag skrivit.
Den fjärde och senaste boken heter ”Blå Curacao” och kom ut i somras. Hans Svensson beskriver sina böcker som humoristiska med en stark känsla av svärta i berättelsen. En av hans stor inspiratörer har varit Hans Alfredson och nämner Attentatet i Pålsjöskog och En ond man och vill kunna blanda högt och lågt, allvar och humor på ett fyndigt sätt.
– Det finns egentligen inga sympatiska karaktärer i boken. Det är ganska tragiska personer. Det händer saker som man egentligen inte kan prata om ... mer kan jag inte säga, säger han med ett snett leende.
I bilen medan han väntar på barnen har många av hans böcker växt fram.Bild: Stefan Ed
Boken utspelar sig på den mellanskånska landsbygden med en viss Douglas som har orimliga författardrömmar. Hans kronisk småfifflande lillebror, den gravt dementa modern, mc gänget Bullshitters, svartsjukedrama, hundar som gillar bajs, tant i smutsiga nattsärk. Det är en färgstarka samling av karaktärer som tonar fram.
– Jag skulle också kunna skriva en bok som tar avstamp i nutiden. Jag har alltid känt ett engagemang för samhället och är intresserad av samtidens politiska vindar. Jag kan bli orolig för de främlingsfientliga krafter som växer fram, säger han.
– Det hade varit intressant att skriva om.
När gymnasieläraren bad honom att läsa upp en text inför klassen och frågade om någon i klassen förstod texten blev svaret ett rungande nej. Kunde det slutat där.
Men skam den som ger sig.
Fakta

Böcker av Hans Svensson

”Bengt i koma” trycktes 2007 i 25 sönderfallande exemplar och såldes uteslutande till välvilliga vänner och bekanta. Några av dessa hävdar fortfarande (och totalt obegripligt) att den är det bästa jag skrivit. Det är den emellertid inte, snarare tvärtom. "Bengt i koma" är och förblir ett experiment.

”Det obrytbara mönstret” 2008. Och plötsligt stod jag där, inte som jag tänkt med en spännande och kanske lite skruvad historia med någon soldat från slaget vid Helsingborg 1710 i centrum, utan med ett olycksdrabbat och förvånansvärt levande syskonpar som fullständigt vände upp och ned på hela min tillvaro. Det obrytbara mönstret är kanske ingen fantastisk bok, men den förändrade mig.

”Erik Johannesson” 2011. Utspelar sig i huvudsak i de ickeexisterande orterna Risbyslätt och Klätten samt på den närliggande Sydåsen. Hela handlingen kretsar kring just Erik och de sällsamma händelser hans närvaro ger upphov till. Men den är också en (mestadels) platonisk kärlekshistoria, en politisk och religiös samhällssatir, samt ett kärleksfullt lustmord på min egen hembygd och dess invånare.

”Blå Curacao” 2108.

Kommentarerna är hämtade från Hans Svenssons egen blogg.

Gå till toppen