Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Finansministern gör det omöjliga.

Magdalena Andersson.Bild: Anders Wiklund/TT
Magdalena Andersson (S) var glasklar inför mandatperioden: "Det förstår ju alla att man inte kan sänka skatterna och samtidigt satsa mer pengar på välfärden", sade finansministern i Svenska Dagbladet. I valrörelsen kom hon och hennes partikollegor sedan med ett otal variationer på samma tema.
Men efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L står Andersson som ansvarig för såväl stora skattesänkningar som rejäla välfärdssatsningar. Enligt skrivningarna ska de dessutom göras på ett sätt som får samhällets ekonomiska klyftor att minska.
Fullt genomförbart, säger Andersson nu i en intervju i Dagens Nyheter. Ekvationen är visserligen inte enkel, men den går att lösa, försäkrar hon. Många parametrar skulle kunna justeras i den stora skattereform som de fyra partierna siktar på. Och det är ännu osagt hur den totala skattekvoten kommer att påverkas.
Fast det senare är inte avgörande för reformens betydelse. Omstöpt skattestruktur kan i sig ge enskilda medborgare större möjligheter att påverka sin ekonomiska situation.
Anderssons nya hållning kan förstås verka märklig mot bakgrund av vad hon tidigare sagt. Men att både sänka skatten och stärka välfärden var naturligtvis aldrig omöjligt. Bara lite för svårt för S valretorik.
Gå till toppen