Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

14-årig hockeytalang från Nederländerna vill spela med Helsingborgs HC

Det började med ett träningsläger i Helsingborg i somras. Nu vill 14-årige Timoer Roodenburg från Amsterdam flytta till Helsingborg och spela ishockey.

Timoer Roodenburg, här i blått, under hockeyveckan i Helsingborg i somras.Bild: Privat
Timoer Roodenburg kommer från Hoofddorp utanför Amsterdam och han har spelat ishockey nästan så länge han kan minnas. Och det har gått bra.
I dag är han kapten i sitt holländska lag och spelar stadigt i Nederländernas landslag för 14- och 16-åringar. Men han vill mer.
Så när chansen kom att delta i Helsingborgs hockeyklubbs sommarcamp 2018 tog han den. Under en veckas tid i augusti förra året var han på plats i Helsingborg och spelade hockey. Kontakten kom efter att han träffat en svensk kille som flyttat till Holland och anslutit sig till hans lag där, och sedan tipsat om campen.
– Nivån på spelarna var hög och jag kände att jag lärde mig mycket under den veckan, säger Timoer Roodenburg.
Så mycket att han nu kan tänka sig att flytta hit och spela ännu mer.
Timoer Roodenburg hoppas kunna flytta till Helsingborg för att spela ishockey.Bild: Privat
Familjen står bakom hans önskan och pappa Hans Roodenburg har börjat höra sig för om det är möjligt. Helsingborgs hockeyklubb har gått ut med en efterlysning efter en familj som kan tänka sig att ha Timoer Roodenburg boende hos sig. Sedan gäller det att hitta en skola och en rad andra praktiska ting.
Timoer Roodenburg gillar svensk hockey, faktiskt med än exempelvis transatlantisk. Och skulle han i framtiden lyckas spela i någon liga så är det den svenska han siktar på. Nederländerna är, enligt honom, inget riktigt hockeyland. Där spelar de mest "field-hockey", det vill säga på gräs...
Två av hans förebilder inom ishockeyn, Rasmus Dahlin och Elias Pettersson, kommer också från Sverige även om de båda nu spelar i Nordamerika.
Timoer Roodenburg vilja att spela i Helsingborg har på sätt och vis blivit ett familjeprojekt. I somras var mamma, pappa och lillasyster med i Helsingborg och alla fyra gillade staden och Sverige.
Men att flytta till Helsingborg, det får Timoer Roodenburg göra själv.
– Första månaden blir nog tuff. Visst kommer man att sakna familjen och kompisarna, men jag väljer ändå att åka till Sverige och spela på en högre nivå, jag får ju nya kompisar där, säger han.
– Det här är hans stora dröm och jag tror att svensk hockey är en perfekt nästa nivå för honom. I Nederländerna finns inte så mycket utvecklingsmöjligheter, säger Hans Roodenburg.
Men nu handlar det alltså framför allt om att hitta ett hem och en skola åt Timoer Roodenburg. Än så länge har Helsingborgs HC:s efterlysning inte gett något resultat men han fortsätter att hoppas och pappa Hans Roodenburg fortsätter att försöka.
Och han har god hjälp av Helsingborgs Hockeyklubb där man är beredd att ta emot Timoer Roodenburg med öppna armar.
– Självklart. Vi ser verkligen positivt på det här och gör allt vi kan för att det ska ordna sig, säger Niclas Cruce som är ordförande för klubbens ungdomssektion.
Gå till toppen