Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Därför delas inget civilkuragepris ut i år

Det fanns en kandidat till civilkuragepriset. En person som räddat livet på en vän. Men hen ville inte ta emot priset.

Det blev en annorlunda inramning när det årliga civilkuragestipendiet skulle delas ut i Landskrona kommunfullmäktige. I stället för blombuketter och värdecheckar hade kommunens säkerhetschef Håkan Nilsson bara ett papper med sig upp i talarstolen.
– Jag har det årliga nöjet att komma hit och presentera vinnare i civilkuragestipendiet. Det är nomineringar som medborgare och andra kan göra för personer och föreningar som har utmärkt sig för att stärka vi-känslan i kommunen, berättade han
5 000 kronor till en privatperson eller 15 000 kronor till en grupp står på spel för vinnarna av stipendiet. Och några nomineringar hade också lämnats in.
Läs också Dags att nominera till civilkuragepriset
Men det var bara en av dessa som höll måttet enligt juryn.
– Vi har fått fått in nomineringar i år. Den som vi ville dela ut till valde att avböja, berättade han.
– De andra nomineringarna var lovvärda men når inte upp till de kriterier som står utställda i stadgarna.
Håkan Nilsson förklarade sin närvaro med att de ändå ville uppmärksamma den insats som var värd priset. Och läste upp en motivering som han först stämt av med den person som inte ville ha någon uppmärksamhet.
”Två vänner var och idrottade. När de var klara blev den ene av dem dålig och de körde då till akutmottagningen på sjukhuset i Landskrona. Väl framme visade det sig att det var stängt och mannen blev mycket sämre. De ringde då till SOS och vännen påbörjade hjärt- och lungräddning tills ambulans kom till plats och övertog arbetet. Tack vare vännens insats räddades mannens liv”.
Priset har delats ut sedan 2012. Bara en gång tidigare har utdelningen uteblivit. Då hittade man ingen lämplig kandidat.
Ifjol delades det ut till tre personer. Håkan Andersson och Christer Cronsell för att de ingrep mot två inbrottstjuvar. Parishan Keder prisades för att hon, och en tågvärd, agerade mot en man som de misstänkte hade fört bort en pojke.
Så såg det ut ifjol. Kommunens säkerhetschef överlämnade blommor och check till civilkuragestipendiaterna Christer Cronsell, Parishan Kheder och Håkan Anderssons ställföreträdare Eva Engqvist. (Arkivfoto)Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen