Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms efter uppmärksammad olycka i Boarp

I somras avled kyrkoherde Fredrik Westerlund efter en olycka i Boarpskorset. Nu döms den man som körde på honom för vållande till annans död.

Dödsolyckan inträffade i Boarpskorset.Bild: Emelie Malmros
Det var i juni i fjol som kyrkoherden Fredrik Westerlund avled i en trafikolycka i Boarpskorset. Han var på väg hem efter en vigselförrättning när hans motorcykel blev påkörd av en bilist. Olyckan blev mycket uppmärksammad och ledde till stor sorg i Västra Bjäre pastorat.
Mannen som körde olycksbilen uppger under rättegången att han var obekant med trakten. Hans GPS visade fel och han blev stressad när han skulle svänga vänster med många bakomvarande bilar som inte kunde köra om. Det framkommer också att bilisten inte har något minne av trafik i den andra vägbanan. I efterhand har mannen kommit fram till att orsaken till olyckan var att han fokuserade på att titta bakåt för att se att han inte blev omkörd när han körde långsamt och letade efter vägskyltar.
Tingsrätten konstaterar att mannen gjort vänstersvängen utan att ha kontrollerat att vägbanan var fri från trafik. Han har därför brutit mot trafikförordningen och gjort sig skyldig till oaktsamhet och därigenom för vållande till annans död. Straffet blir villkorlig dom och 21 000 kronor i böter. Domstolen slår också fast att inget tyder på att Fredrik Westerlund har varit medvållande till olyckan.
Korsningen där olyckan inträffade upplevs som otrygg och nyligen meddelade Trafikverket att man ska genomföra en studie. Det har bland annat framförts krav på att den ska byggas om till en rondell.
Gå till toppen