Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Hans Erik Engqvists böcker var avgörande

En av landets mest lästa barn- och ungdomsbokförfattare har gått bort.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Hans Erik Engqvist har dött, och om du inte är i precis rätt generation är det väl fara värt att detta rika författarskap har passerat dig obemärkt.
För mig, som blev ett läsande barn under 1980-talet, var Engqvists böcker avgörande och formande. Han skrev om sport, klasskamp, rättvisa, hämnd, förlåtelse, kärlek och revansch. Någon gång såg jag honom på ett författarbesök i en skola, en blyg och försagd man som på en endaste sekund förvandlades av mötet med barnen – vi skrattade så vi skrek, och tystnade lika fort när hans berättelser vände.
Hans Erik Engqvists bästa bok hade blivit en utmärkt vuxenthriller. Den heter ”Arsenal-Tottenham = mord” och handlar om hur Sveriges utrikesminister åker med sin son på fotbollsresa till London, och börjar umgås med två andra pappor med två andra pojkar, ute på samma äventyr. Så inträffar det fruktansvärda: utrikesministerns son ska kidnappas, men kidnapparna tar fel kille – i stället för de bort Mathias, 12 år, från Engqvists fiktiva svenska småstad Bråberga.
Utrikesministern får en ingivelse och ljuger för sina regeringskolleger. Han säger att det är hans egen son som är bortrövad – eftersom han förstår att det kommer att göra skillnad för hur ärendet hanteras.
Det är en gastkramande berättelse om solidaritet, vänskap och vuxenblivande, som jag unnar alla barn i slukaråldern att läsa.
Gå till toppen