Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dmitri Plax: Jorden snurrar åt fel håll för fria medier

Dmitri Plax om ett absurt åtal i Belarus.

Jorden sedd från rymden.Bild: TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
En vän till mig säger att jorden har börjat snurra åt andra hållet utan att vi märkt det. Och följden är att hela utvecklingen går bakåt.
Den 12 februari hålls det en rättegång i staden Minsk, Belarus. Den åtalade är Maryna Zolatava, chefredaktör för den stora oberoende nyhetsportalen tut.by. I augusti 2018 arresterades 15 journalister från olika oberoende massmedier, anklagade för ”icke sanktionerad tillgång till datainformation”. Anmälan gjordes av den statliga informationsbyrån Beltas chef. Journalisterna anklagades för olovlig användning av telegrambyråns premiuminnehåll.
För att förstå absurditeten i den anklagelsen måste man känna till mediesituationen i Belarus. Det räcker kanske med att påminna om att statliga medier vanligtvis fungerar som propagandamaskiner. Hårt censurerade sådana. Och det är just därför publiken söker sig till de andra, oberoende informationskanalerna.
Den uppenbara frånvaron av substans i anklagelserna resulterade i att åtalet mot 14 personer blev nedlagt (även om de fick betala böter). Zolatava är dock fortfarande anklagad för ”inaktivitet som tjänsteperson”. Hon kan få upp till fem års fängelse.
Det är svårt att se detta som annat än attack mot de oberoende medierna i landet. Och det är svårt att se det som annat än en utveckling som rör sig bakåt.
Gå till toppen