Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kritik mot nya EU-regler för palmolja

Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Arkivfoto.Bild: Roland Johansson/TT
Biobränsle gjort av palmolja ska fasas ut i EU fram till 2030. Import från små odlingar ska ändå fortsatt tillåtas – vilket nu får skarp kritik från miljöhåll.
"Det är bra att EU-kommissionen står fast i sitt beslut om utfasning av palmolja som biobränsle. Men det är oroande att man vill tillåta såpass stora kryphål", skriver exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Linnéa Engström (MP) i ett uttalande.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har EU-kommissionen konstaterat att 45 procent av de utvidgade palmoljeodlingar som finns i dag var täckta av skog 2008. Motsvarande siffror för sojabönor och solrosor och raps ligger på endast 8 respektive 1 procent.
Stora palmoljeproducenter som Indonesien och Malaysia har protesterat ilsket mot EU:s utfasning. Samtidigt hoppas miljöaktivister på ännu hårdare tag.
– Slaget är inte över. Tid finns fortfarande för att stänga kryphålen, säger nederländske EU-parlamentsledamoten Bas Eickhout enligt Reuters.
Gå till toppen