Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mässa för tryggheten efter explosionerna i Landskrona

Kvällsmässan på torsdag tillägnas oron efter sprängningarna. Kyrkan välkomnar alla som vill tända ett ljus för tryggheten.

På natten mot måndagen var det dags igen: en rejäl explosion i Landskronas innerstad, den fjärde sedan jul.
– Det är mycket tal om sprängningarna. Människor känner sig oroliga och vi är en del i stadens liv, säger Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde i Landskrona församling.
”Vi kommer att be för människorna i staden, om gemenskap och att det goda ska ske”, säger kyrkoherde Eva-Lotta Grantén.Bild: Mikael Anjou
Därför kommer mässan på torsdag kväll i Sofia Albertina kyrka att till stor del handla om sprängningarna i stan.
– Vi brukar försöka lyfta in det som är aktuellt i förbönen, det som är människor närmast. Den här gången känner vi att det är särskilt detta som vi vill lyfta fram inför Gud, säger Eva-Lotta Grantén.
– Vi kommer att be för människorna i staden, om gemenskap och att det goda ska ske.
Dessutom välkomnar kyrkan till att tända ljus för tryggheten i Landskrona, i samband med gudstjänsten eller på andra öppettider.
Har ni gjort något liknande i Landskrona församling?
– Nej, inte en sådan här snabb återkoppling på vad som händer i stan.
Läs också Dubbla manifestationer mot våldet på måndag
Läs också Landskronaborna slöt upp mot våldet
Men 2010 var Sofia Albertina fullsatt vid en manifestation för tryggheten. Det var med anledning av oron efter att en äldre kvinna dödats av en yngre man efter ett bråk på en parkeringsplats. Den gången var det ett samarbete mellan bland andra Svenska kyrkan och Islamiska föreningen.
Har ni något samarbete på gång om oron idag?
– Inte just nu, vi agerade ganska snabbt på en aktivitet som vi ändå skulle ha haft.
Juli 2017 drabbades Sofia Albertina kyrka av en explosion.Bild: Mikael Anjou
Kyrkan har också drabbats mer direkt. Juli 2017 förstördes den nylagda trappan mot Drottninggatan och fönstret vid porten i en explosion.
– Men den här gången känner vi mer att det är människor drabbas, inte bara byggnader, säger Eva-Lotta Grantén.
Sofia Albertina kyrka är öppen dagligen 12–16 för den som vill komma och tända ett ljus. Kvällsmässan på torsdag börjar 18.30.
Gå till toppen