Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medeltidsarkeolog berättar om en spännande tid i bygdens historia

På onsdagens föreläsningskväll med Anders Ödman kan du lära dig mera om den tidiga medeltiden i Nordvästra Skåne och om Söderåsens historia.

De dansk kungarna Skogen på Söderåsen varBild: Sven-Erik Svensson
Anders Ödman är professor emeritus i medeltidsarkeologi vid Lunds universitet. Onsdag 13 februari delar han med sig av sitt vetande om trakten kring Bjuv och dess äldre historia.
– Det börjar långt ner i geologiska förlopp som förklarar varför Skåne ser ut som det gör, säger Anders Ödman.
Det handlar också om Söderåsens historia, som präglades av att de danska kungarna högg ner åsens skog för att bygga vagnar.
– Just de områdena har varit så ofantligt viktiga för Danmark, Trakten omkring kring Bjuv, Billesholm och Norra Vram var en tröskel intill skogen.
Anders Ödman kommer också att berätta om den omvälvande perioden under medeltiden då Lunds domkyrka och många sockenkyrkor byggdes, vilket också påverkade trakten kring Bjuv.
Bakom arrangemanget står Föreläsningsgruppen där hembygds- och byaföreningar från kommunens olika delar är representerade.
Föredraget börjar klockan 18.30 och platsen är Skeneholmssalen i Billesholm. Den som vill lyssna får betala 30 kronor i inträdesbiljett och då ingår också fika.
Gå till toppen