Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Osäkert om Östra Ljungbys friluftsbad kan öppna till sommaren

Reningsanläggningen måste bytas på badet för flera miljoner kronor. Men risken finns att tjänsten inte hinner upphandlas i tid.

Under den rekordvarma sommaren fick friluftsbadet i Östra Ljungby problem med vattnet i bassängerna. Så fort det var många i bassängen eller temperaturerna steg blev vattnet grumligt.
När Söderåsens miljöförbund gjorde en inspektion av anläggningen i juli underkändes vattencirkulationen och i augusti fick kommunen ett föreläggande om att reningen måste åtgärdas.
Bara att byta ut reningsanläggningen beräknas kosta kommunen 2,5 miljoner kronor – något man planerar att göra.
Läs också Nytt hot mot badet i Östra Ljungby
– Vi äger inte frågan helt men har lämnat en rekommendation till kommunstyrelsen som i första hand handlar om att se till att den anläggningen, så som den ser ut idag, ska fortsätta, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Michael Nemeti (S).
Kultur- och fritidsförvaltningen har också lämnat ett annat förslag till nämnden. Nämligen att göra om anläggningen till en vattenlekpark. Då blir det inte bassänger som det är nu utan snarare en mötesplats för yngre barn och barnfamiljer, säger Michael Nemeti.
– Man får ju se med kostnader, när man håller på i såna här gamla anläggningar så vet man inte vad man träffar på, så blir det en fördyring får man kanske ta ett omtag. I så fall skulle det här kunna vara ett alternativ, kostnadsmässigt är det samma pris.
Även om det ännu är tidigt på året finns dock risken för att badet inte kan öppna till sommaren – det hänger på hur snabbt kommunen kan upphandla renoveringen.
– Vi kan ju helt enkelt inte öppna som det ser ut nu. Om vi inte får något anbud så finns ju risken att badet hålls stängt i sommar, säger Michael Nemeti.
Gå till toppen