Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

ÖVK kräver omspel efter förlusten i Hylte

Örkelljunga blev av med en vunnen boll och matchen mot Hylte/Halmstad har hamnat hos förbundet. – Det måste ju bli omspel, säger tränaren Tony Westman.

Passaren Ludvig von Sydow (i mitten) blockade in 21–21, men poängen togs bort och nu kräver Örkelljunga att matchen mot Hylte/Halmstad ska spelas om.Bild: MATHILDA AHLBERG
Mycket lutar åt att Örkelljungas bortamatch mot Hylte/Halmstad måste spelas om. Gästerna tappade första set, men tränaren Tony Westman – och alla andra ÖVK-are – hävdar att laget blev bestulet på en poäng och därför är setet egentligen inte färdigspelat.
– Jag fick en känsla av att något var tokigt och nu kan vi konstatera att det blivit fel, säger domaren Stefan Bernström. Jag lämnat ärendet vidare till förbundet, så får de fatta beslut.
Stefan Bernström är en av Sveriges bästa och mest rutinerade domare i volleyboll och han har aldrig varit med om något liknande. Situationen det handlar om uppstod i slutet av första set, när ÖVK:s Ludvig von Sydow blockat in 21–21 och hemmalaget tagit en timeout.
– Då blir det ett slags missförstånd i sekretariatet och i protokollet backas ställningen till 21–20, i stället för 21–21, konstaterar domare Bernström. Men det är ju inget vi märker av.
Ett par bollar senare ändras dock även tavlan, inne i hallen, och då är det förstås många som reagerar. Men trots att ÖVK-arna försöker påpeka felaktigheten fortsätter spelet och vid 25–23 avbryts setet. Trots att det då egentligen stod 25–24.
– Det är sekreteraren som ansvarar för att räkningen blir rätt, men eftersom jag är osäker på om det verkligen stämmer går jag ner från domarstolen och frågar. Då får jag beskedet att allt stämmer och i det läget har jag ingen annan information, berättar Stefan Bernström.
I första skedet vägrade Tony Westman och hans spelare att byta sida och i efterhand – bland annat efter att ha videogranskat de aktuella bollarna – inser Westman att han hade rätt.
– Nu hoppas jag att förbundet tar tag i det här, så här får det inte gå till. Vi ska i alla fall gå vidare och jag kan inte se något annat än att det blir omspel, kommenterar ÖVK-coachen.
På volleybollförbundets kansli är Paul Engström ansvarig tjänsteman för alla tävlingsfrågor och det är han som jobbar med ärendet.
– Jag håller på att sätta mig in i allt och försöka se vad det är som har gått fel, men det kommer att ta lite tid, säger han.
Enligt Engström kan inte förbundet själv agera, det krävs en protest från det förfördelade laget, senast under tisdagen.
– Sedan ska tävlingsledningen behandla den protesten och ett beslut kan sedan överklagas till tävlingsnämnden, säger han om den formella gången.
Gå till toppen