Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Proteststorm mot höga hus på Gustavslund

Backahills planer på bygga bostäder på höjden vid den gamla Ica-butiken väcker starka protester.
– Det blir en husvägg rakt upp med en massa fönster mot vår trädgård, säger Bertil Sjöberg, en av 25 kritiska närboende.

Bertil Sjöberg kommer troligtvis få se ett 18 meter högt flerbostadshus byggas på andra sidan häcken. han är en av flera grannar som bett kommunen justera ner höjden på nybygget.Bild: Jennie Lorentsson
Fastighetsbolaget Backahill har, som HD berättat förut, köpt Ica-fastigheten på Gustavslund. För att få riva och ersätta den med med både lokaler och bostäder behövs en ny detaljplan – och det är på gång.
Den nya planen kommer att tillåta högre byggnader än den gamla. Husen som Backahill vill bygga blir om planen antas 18 meter höga. Alldeles för högt, tycker många grannar som protesterar.
– Vi flyttade in här 1990 i ett enplanshus. Alla hus runtomkring är villor. Den enda höga byggnaden var Västra Ramlösa skola. Det var utifrån det vi valde att bo här, säger Bertil Sjöberg.
Han och hustrun Ing-Marie Sjöberg bor på Bankogårdsgatan och har trädgården mot Gustavslundsvägen. På andra sidan den vägen ligger tomten som kan bebyggas. Enligt planen hamnar de två nya husen fem meter närmare vägen än den gamla butiken.
– Det och höjden på husen gör att vi i princip inte kommer få något solljus i trädgården på vintern, säger Bertil Sjöberg.
Den tomma butiksbyggnaden ska rivas. De nya husen hamnar fem meter, ungefär en parkeringsruta, längre fram. UnderBild: Jennie Lorentsson
Av 56 svar som stadsbyggnadsförvaltningen fick in under tiden planen var ute på granskning kom runt hälften från privatpersoner som på olika sätt vänder sig mot den.
”Jag och min man har jobbat hårt för att kunna bosätta oss i ett område med natur och djur runt om oss Att ni nu ska använda delar av detta till lägenheter är förkastligt” skriver en familj.
”Det känns som om balkongerna hänger över vår innergård” skriver bostadsrättsföreningen som ligger närmast.
De många protesterna till trots, på torsdag kommer stadsbyggnadsnämnden ta ställning till ett planförslag där husen får bli 18 meter höga. Ett förslag som nämndens ordförande Christian Orsing (M) kommer att ställa sig bakom.
– Jag har respekt för att man som närboende söker alla argument, men utifrån det underlag jag har sett med bland annat skuggstudier tror jag att det blir en bra förtätning, säger han.
Backahills skiss av de nya husen. Perspektivet är inifrån Bertil Sjöbergs trädgård. Där gräsmattan slutar vid cykelbanan går hans och grannarnas häck.Bild: SEWS Arkitekter AB
Läs också Het byggstrid i Helsingborg avgjord
Det är inte första gången de boende på Gustavslund höjer sina röster för att mota höga byggnader. Planen på ett höghus på tomten intill Ica-butiken skjutsades runt mellan stadens nämnder flera gånger och fick göras om. Till slut blev det två hus, de som nu står där.
Innan den nya planen för Ica-tomten vinner laga kraft ska den vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Grannarna är oroliga för både insyn från det nya huset och att det ska skugga trädgårdarna. I förgrunden syns Bertil Sjöbergs buskar.Bild: Jennie Lorentsson
Gå till toppen