Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: När folk blir ett fult ord.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Nu går skam på torra land. I Ungern är premiärministerns senaste giv att kvinnor som gifter sig före 40 års ålder och skaffar fler än två barn ska få rejäla skattesänkningar och väl tilltagna ekonomiska bidrag. Föder en kvinna fyra barn behöver hon aldrig mer betala inkomstskatt.
Förutom att det är stötande att staten letar sig in i livmodern är tankefiguren att det behövs just fler ungerska barn farlig.
Uttrycket Blut und Boden – "blod och jord" – har välgrundat en besk smak efter Nazitysklands förödelse av Europa. Frasens innebörd är att göra folket, blodet, till en grundsten för en nation och att rättfärdiga undanröjande av andra folk.
Och Viktor Orbáns uttalade mål är att det ungerska folket ska bli större med hjälp av vita ungerska telningar – inte invandrare. Att detta tankegods nu lyfts och närs i Ungern är rakt av osmakligt.
Viktor Orbán borde i sanning skämmas.
Men Orbán visade ingen skam överhuvudtaget när han på söndagen lanserade förslagen i ett tal till nationen, i vilket han "sätter nationen först". Sloganen känns igen från den amerikanska presidenten Donald Trump. Dessa ingår båda i den högerpopulistiska rörelse som förgiftar och fördummar västvärlden.
Häromdagen slog Freedom House fast att Ungern inte längre är en fullvärdig demokrati; landet degraderades som första EU-stat någonsin från att vara fritt till delvis fritt i tankesmedjans frihetsindex.
I september uppmanade en förkrossande majoritet i Europaparlamentet medlemsländerna att agera mot Ungern därför att landet bryter mot unionens grundläggande värderingar. Bakgrunden är en lång rad angrepp på rättsstaten och bristande respekt för mänskliga rättigheter.
Retorik och politik som premierar det egna folket och stänger ute andra ska inte ha en plats i dagens Europa.
Gå till toppen